Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede exportkansen voor Chileens fruit

Volgens een analyse van de Rabobank, uitgevoerd door Cindy van Rijswick, analist op het terrein van Fresh Produce, is de mondiale fruitmarkt snel aan het groeien en veranderen. Sinds 2010 is de wereldwijde fruithandel, met een groei van 6% per jaar, sneller gegroeid dan de algemene wereldmarkt. De groei wordt gestimuleerd door zowel nieuwe als traditionele markten. Deze markten vragen niet alleen om méér fruit, maar ook om fruit dat voldoet aan de veranderende eisen van de consument.

VS blijft grootste aanjager
De wereldwijde markt van vers fruit is heel divers. Cindy van Rijswick: ''Het meest opvallend is dat China, wereldwijd de derde op deze markt, nog steeds hard groeit. Maar ook landen zoals Vietnam, Thailand, Zuid-Korea, India, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië groeien snel.

Ondanks deze nieuwe groeimarkten blijven de Verenigde Staten de belangrijkste aanjager op de mondiale fruitmarkt. In absolute termen is de markt van de Europese Unie de tweede op de wereldmarkt. Ondanks de trage procentuele groei, blijft de EU een constante markt voor vers fruit en noten.

Chili als goed gepositioneerde leverancier
De analist van de Rabobank: ''Met deze positieve perspectieven voor de wereldwijde fruitmarkt zijn er voor Chili veel mogelijkheden als leverancier van vers fruit. Het is de op één na grootste exporteur van vers fruit van de wereld én de grootste exporteur van het zuidelijk halfrond. Deze positie is gebaseerd op hoge kwaliteit en professionaliteit."

"Ondanks zijn goede positie moet Chili toch zijn 'spel intensiveren', omdat er geen tijd is om te ontspannen. Afnemers worden steeds veeleisender en de wereldwijde concurrentie blijft hevig. Om van de mogelijkheden op de mondiale markt te profiteren, moet de Chileense fruitsector nog meer gaan investeren in nieuwe soorten fruit, efficiëntie en biologische teelt."

Technologisch Fruit Consortium 
De Chileense exportmarkt is begonnen met het ontwikkelen van nieuwe fruitsoorten en maakt daarbij gebruik van Genetische Verbeteringsprogramma's van het Technologisch Fruit Consortium. 

Sergio Maureira, manager van dit Consortium: "Ons Consortium werkt via de Katholieke Universiteit nauw samen met de wetenschap én zowel de publieke als de private sector. We ontwikkelen momenteel vijf Genetische Verbeteringsprogramma's voor steenfruit, appels, frambozen, kersen en druiven. 

Wat betreft steenfruit zijn er 4 soorten pruimen ontwikkeld die tot 45 dagen na de oogst bestendig zijn tegen bederf, 3 typen nectarines die 60 dagen goed blijven én 2 perzikrassen die te eten zijn tot 40 dagen na de oogst. Daarnaast zijn er vijf nieuwe typen appelen ontwikkeld, drie van goede kwaliteit en twee die bestand zijn tegen schimmel. Ten derde zijn er drie nieuwe soorten frambozen ontwikkeld, die momenteel worden geëvalueerd op plantages in Chili, Spanje en Mexico. Voor de kersenproductie zijn er 23.000 nieuwe bomen geplant, waarvan 8000 al fruit geven sinds 2015. Als laatste: van de druiven zijn er 14 gevorderde selecties, die al een aantal jaar worden geëvalueerd. De kans is groot dat één van hen een nieuwe druivensoort wordt.

Aan deze Genetische Verbeteringsprogramma's hebben meegewerkt: Stichting Fruitontwikkeling (FDF), de Vereniging van Chileense fruitexporteurs (ASOEX), de productcomités (het Blauwe Bessen Comité en het Kiwi Comité), het Instituut voor Landbouwonderzoek (INIA), de Katholieke Universiteit van Chili, de Universiteit van Concepción en het Techonologisch Fruit Consortium.

De leider van het Comité: ''In het geval van de blauwe bessen willen wij het rendement en de kwaliteit van het fruit verbeteren door variëteitsvervanging, alsook door een optimalisatie van het beheer tijdens de oogst van de nieuwe rassen én het verbeteren van de bewaring. Wat betreft de kiwi's willen we een nieuw soort mini-kiwi ontwikkelen die resistent is tegen PSA.


Bron: SimFRUIT
Publicatiedatum: