Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt kaki's

De markt voor kaki's groeit snel. verschillende productielanden rapporteren een uitbreiding in de productie, maar de telers zien ook een groei in de vraag. Spanje, de belangrijkste producent in Europa, verwacht een kleinere oogst door de hittegolf van deze zomer. Enkele telers investeren in de teelt in Peru om daarmee het seizoen te verlengen. De VS heeft een goede oogst en een goede markt. Ook Israël meldt een goed seizoen, al zoeken telers naar nieuwe markten omdat de concurrentie in Europa groot wordt. In Azië staat de markt er minder positief voor. China en Zuid-Korea melden kleinere oogsten.

Spanje: kleinere oogst door hittegolf
Hoewel sommige telers het rijpingsproces van de kaki versnellen door ethyleen in te zetten en daarmee in augustus al aan de markt te zijn, start het seizoen officieel een maand geleden in Valencia. Deze week begon de oogst in Huelva en voor het eerst werden de kaki's ook in Extremadura geoogst. Op dit moment zitten de prijzen in een neerwaartse trend aangezien de volumes stijgen. De piek in de aanvoer ligt in oktober en november. Zo'n 90% van de productie is de Rojo Brillante.

Volgens de Spaanse Kaki Associatie hebben de hitte golven van het begin van de zomer geresulteerd in een dalende productie met 15 tot 20%. De verwachtingen van 400.000 ton zijn bijgesteld naar 320.000 ton. Veel telers dachten dat de nieuwe aanplant de reductie in volume zou opvangen, maar dat blijkt niet het geval. De productiecapaciteit van de volwassen bomen, die het meest getroffen zijn door de hitte, is vier tot vijf keer groter dan de capaciteit van de nieuwe aanplant.

In Valencia, het grootste productiegebied, vallen de markten groter uit dan vorig jaar, terwijl in Huelva de oogst minder geraakt is en er kleine maten in overvloed zijn. De laatste jaren is de markt blijven groeien. Volgens de associatie vlakt de groei in het areaal af dit jaar in vergelijking met vorig jaar. Sommige boomkwekerijen zitten nog met persimmon bomen die aan de man gebracht moeten worden.

De prijs is sinds de Russische boycot in 2014 met 25% gedaald. In sommige gevallen daalde de prijs tot onder de productiekosten. Daarom kijkt de sector steeds meer naar groei buiten Europa en wordt de Spaanse regering om hulp gevraagd om toegang te krijgen tot de Chinese markt. De belangrijkste markt blijft Europa met Duitsland aan kop. Daarnaast is er export naar Noord-Amerika, Azië, Midden-Oosten en Zuid-Amerika.



Peru plant kaki's
In het Zuid-Amerikaanse land worden kaki's aangeplant. Spaanse telers investeren in deze teelt, maar tot nu toe is er geen oogst. De Spaanse investeerders hopen daarmee een productie tijdens het voorjaar te hebben in aanvulling op het Spaanse seizoen dat van oktober tot maart/april loopt.

Amerikaanse teelt en markt groeit
Telers en handelaren kunnen zich verheugen in een goede productie en een goede markt die nog jaarlijks groeit. In Californië is het seizoen van de Fuyu en Hachiya bezig. Het seizoen begon enkele weken geleden en trekt van zuid naar noord door Californië. Het seizoen ziet er goed uit, de hittegolven hebben maar beperkt invloed op de oogst.
De groeiende productie valt samen met een groeiende vraag. Kaki's zijn beschikbaar in alle supermarkten en telers breiden het areaal uit om de stijgende vraag bij te benen. Een teler vertelt dat hij ondanks forse uitbreidingen in het areaal de afgelopen jaren nog niet een jaar met een overaanbod te maken had.

Nederland: weinig kleine, veel dikke maten kaki's beschikbaar
Het Spaanse kakiseizoen begint volop te draaien. Omdat de kaki's te goed groeien zijn er weinig kleine maten beschikbaar. Spanje wil graag hogere prijzen, maar de markt in Nederland laat dit niet toe. Momenteel staat er een berg handel in Nederland, met zoals gezegd veel dikke maten en veel klasse 2. Prijzen liggen op een niveau van 65-85 cent per kilo voor klasse I en 45 cent tot 60 cent voor categorie 2.

De teelt in Valencia, goed voor 90% van de Spaanse kaki's is eind september losgebarsten. Met de teelt in het Zuid-Spaanse Huelva kan er zelfs tot en met eind januari worden geoogst. De afgelopen jaren hebben de kaki's in Europa een flinke opmars gemaakt. Voor het seizoen 2017/18 wordt in Spanje een productie van zo'n 400.000 ton verwacht en als gevolg van de nieuwe aanplant zal de productie in het seizoen 2020/21 naar verwachting richting de 650.000 ton gaan. Het gevolg is dat Europa richting zijn beperkingen aan gaat lopen qua consumptie.

Dat neemt niet weg dat de consumptie van kaki's toeneemt. In de Baltische staten is de consumptie van kaki's nu het hoogst, maar voor de boycot was Rusland goed voor 20% van het afzetvolume. Verder zie je dat het Verenigd Koninkrijk nu de grootste groeispurt heeft gehad, terwijl Duitsland er nog middenin zit. Ook de Nederlandse markt voor kaki's wordt steeds groter. Ook zien exporteurs veel potentie in de Aziatische markt. Met name retailklanten willen graag jaarrond kaki's in het schap. Alle pijlers zijn dan ook gericht om een jaarrond productie mogelijk te maken met aanvoer vanuit het Zuidelijk Halfrond.

Normale marktsituatie in België
De markt voor de persimmon is slecht op dit moment, vertelt een handelaar. De prijs ligt tussen de 3 en 4 euro per kist van 4,5 kilo. Volgens hem is er te veel volume op de markt. Hij vreest dat er de afgelopen jaren te veel is aangeplant in Spanje. "Persimmon is de harde kaki die niet plakt in de mond en eetbaar zijn als ze hard zijn. Kaki is een rijpe persimmon en die wordt ook doorrijp gegeten," vervolgt de handelaar.

Rustige markt in Italië
Het beschikbare volume in de markt is gestegen, zo blijkt uit cijfers van Ismea over week 42. Dat valt samen met een intensivering van de oogst, maar de grotere aanvoer zet de prijs onder druk. De markt is rustig en de vraag redelijk. "Een seizoen met een excellente kwaliteit, met kalibers onder de norm, maar met een totaal volume in lijn met de afgelopen jaren," vat een handelaar het seizoen samen. "de prijzen zijn niet geweldig, maar ook niet slecht."

De oogst van de Tipo persimmon is vrijwel binnen, de Rojo Brillante wordt nog volop geoogst. Opvallend is dat de vraag naar biologische persimmon stijgt. Het seizoen is stabiel. Spanje heeft een voordeel, want een langer seizoen. de Italiaanse Rojo Brillante moeten voor november binnen zijn.

Hoewel de binnenlandse markt belangrijk is voor de afzet van de kaki's, is er ook export naar onder andere Oostenrijk, Zwitserland en Noord-Europa.

Fransen niet dol op kaki
Het kakiseizoen is een maand geleden begonnen en is in volle gang. De prijzen waren bij de start van het seizoen hoog. Sinds die tijd zijn de prijzen iets gedaald. tegen het einde van oktober en begin november dalen de prijzen altijd als er meer volume op de markt komt. De kwaliteit is goed en verloopt voorspoedig, aldus een handelaar. De kaki's op de Franse markt worden geïmporteerd uit Spanje. Frankrijk heeft een binnenlandse productie, maar het grootste deel van de markt wordt gevuld met importfruit. "Er is niet echt een stijging in de vraag, want het is nog geen heel populair product in Frankrijk," aldus een handelaar.

Duitsland promoot kaki
Ook in Duitsland komt het exotenseizoen volledig op gang. In samenwerking met diverse Spaanse telers is er zelfs een nationale campagne gestart om meer aandacht voor de persimon te genereren. Onder het motto Keine ist wie Du (Niemand is zoals jij) verklaart Duitsland de kakivrucht de liefde. De campagne wordt zelfs ondersteund door fitnessketens en festivals. Of ook de handel hiervan profiteert moet nog blijken: de actuele marktprijs van Spaanse kakivruchten ligt op ca. 0,75 Euro per stuk. De prijs van overzeese vruchten is vanzelfsprekend iets hoger en schommelt tussen de 0,80 en 1,00 per stuk.

Israëlische sector groeit, maar zorgen om concurrentie
Een stabiele productie en een sterke vraag zowel op de binnenlandse als op de internationale markt hebben de Sharon een goede winstgevendheid gegeven voor Israëlische telers en exporteurs. In de afgelopen 15 jaar lag de prijs tussen de 1 en 3 euro per kilo op de binnenlandse markt. Internationaal lag de prijs tussen de 2 en 4 euro per kilo. Momenteel ligt de prijs tegen de bovengrens van deze waarden, maar nog altijd binnen de normale bandbreedte.

Het succes is mede te danken aan de goed ontwikkelde teelt en het beperkte aantal handelspartijen. Het areaal staat op 1.400 hectare, waarvan 85% in de centrale kustregio te vinden is. Gemiddeld wordt er 35.000 ton per jaar geoogst. Daarvan wordt pakweg 15.000 ton geëxporteerd tijdens het hoogseizoen tussen september en maart. Vier grote exporteurs zijn samen goed voor 90% van de export.
Rusland is de belangrijkste markt voor de Sharon, goed voor 40% van de export. Europa is de tweede markt, goed voor 35%. Azië en Noord-Amerika nemen de resterende volumes af. De vraag naar de Sharon stijgt in de EU, al is er wel steeds meer concurrentie uit Spanje en Marokko. Dat risico wordt ook gezien door de Israëliërs die hun focus willen verleggen naar Zuid-Aziatische landen als Maleisië en Singapore en Arabische landen.

China: dip in productie
Zo'n 70% van de Chinese persimmonteelt is te vinden in de Centraal-Chinese regio Fu Ping. Het fruit rijpt in de herfst en is in november en december beschikbaar. Het weer het afgelopen jaar was niet gunstig voor de teelt. De hitte en droogte volgden op maanden van kou en regen, dat heeft zijn weerslag op de productie. Naar verwachting valt de oogst dit jaar lager uit met kleinere kalibers. Sommige telers vrezen dat de productie gehalveerd wordt. In navolging daarvan zullen de prijzen stijgen. Dat is niet alleen het gevolg van een beperkte aanvoer, maar ook van stijgende kosten voor verpakken, transport en logistiek.

Dit jaar heeft Nieuw-Zeeland toegang gekregen tot de Chinese markt. De eerste aanvoer was in augustus, wat tegen het einde van het Nieuw-Zeelands seizoen was. Volgend jaar worden grotere volumes van de eilandengroep verwacht.

Tekorten in Zuid-Korea
Koreaanse handelaren zeggen een tekort te hebben aan persimmon. Het tekort zou 10 tot 20% zijn. duidelijkheid is er nog niet, zolang de oogst duurt. De oogst is nog aan de gang. Vanaf 14 oktober is er ook export beschikbaar, dat seizoen gaat door tot januari. De kwaliteit is volgens de handel wel beter dan vorig jaar, toen veel regen de teelt beïnvloedde. De maten vallen kleiner uit. De binnenlandse markt is goed door een tekort aan grote maten, dat resulteert in hoge prijzen. De middelmaat is vooral voor export naar Hong Kong, Thailand, Filipijnen en Canada. De kleine kalibers gaan naar Singapore en Maleisië.

Australië: groeiend aanbod, zoeken naar afzet
Het land produceert jaarlijks 2.500 ton kaki's, dat is nog geen 1% van de wereldproductie. Queensland is het belangrijkste productiegebied. De zoete persimmon werd in de jaren '70 in het lang geïntroduceerd en heeft nu een aandeel van 90% in de productie. Het seizoen loopt van februari tot juni. Buiten het seizoen is er importfruit beschikbaar.

Naar verwachting zal de productie flink stijgen en dus moet er gezocht worden naar markten. Daarom werd in 2015/2016 een campagne gelanceerd om de binnenlandse vraag te laten stijgen.

Zuid-Afrika: droogte heeft invloed op komend seizoen
Het seizoen is nog in een heel vroeg stadium. De plantages in het zuidwesten van de Kaap staan nog maar net in bloei. Rond de Swellendam is de situatie met de droogte minder actueel dan in Greyton en Caledon, waar ook enkele plantages met Sharon te vinden zijn. De droogte zal in het komende seizoen effect hebben op de productie.