Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verwijder met bakpoeder restanten gewasbeschermingsmiddelen op fruit

Een veelgebruikt product in de keuken helpt je om je fruit nog beter te wassen. Uit nieuw onderzoek, dat donderdag gepubliceerd is, blijkt dat bakpoeder veel meer overblijfselen van gewasbeschermingsmiddelen van een appel verwijdert dan gewoon wat water of een bleekspoeling. 

"Over het algemeen worden de hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen op appelen in de VS goed onder controle gehouden," zei Lili He, een voedselwetenschapper aan de Universiteit van Massachusetts in Amherst en een van de auteurs van het onderzoek. Onderzoekers wisten al dat beschermingsmiddelen door fruit kan worden opgenomen en dat bakpoeder het kan weghalen. Niemand had echter ooit gemeten in hoeverre mate het beschermingsmiddel wordt opgenomen. "Wij zijn de eersten die hebben onderzocht hoe ver het doordringt en hoe moeilijk het kan zijn om het eraf te wassen," zei Lili He.

Voor hun experimenten kochten collega's biologische Gala-appelen bij een winkel in de buurt en twee chemicaliën die vaak gebruikt worden in de VS om fruit te behandelen. De ene, thiabendazool, doodt schimmel. De andere, fosmet, doodt insecten. Ze deden de maximale hoeveelheid beschermingsmiddel die is toegestaan in de VS op de appelen. Daarna probeerden ze het eraf te halen door de appelen te dompelen in kraanwater, bleekmiddel en bakpoeder. Nadat het 15 minuten in bakpoeder had geweekt, waren bijna alle chemicaliën verwijderd van de appelschil. De appelen hadden echter ook chemicaliën opgenomen. Zelfs het bakpoeder kon het er niet uit krijgen. 

"Appelschillen bevatten veel voedingsstoffen, maar appelschillen bevatten ook het meeste beschermingsmiddel," zei Lili He. "De appel is een interessante fruitsoort, want je kunt het schillen of niet. Het ligt aan je persoonlijke voorkeur." Bij andere groenten- en fruitsoorten zoals druiven en spinazie heb je die keuze niet. 

Beschermingsmiddelen brengen geen langdurige gezondheidsproblemen zoals een verhoogde kans op kanker met zich mee, vooral niet als je er weinig van inneemt. Toch moet je voorzichtig zijn met het gebruiken van woorden zoals "risico" en "veilig" tegenover consumenten, merkte Lili He op. "We kunnen wel ervoor zorgen dat dat voedsel minder vaak in contact komt met beschermingsmiddelen."

Publicatiedatum: