Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse pistacheteelt populair dankzij groeiende wereldwijde vraag

"Pistachenoten zijn een goed alternatief gewas voor de tuinbouwsector. De bomen zijn zeer sterk en vergen weinig onderhoud. Daarnaast is er veel vraag naar pistachenoten. Er kunnen uitzonderlijk goede resultaten behaald worden met de juiste grondsoort en de optimale temperaturen," legt Salvo Grassia, eigenaar van een boomkwekerij in Bronte uit. 



Boven: Salvo en Vincenzo Grassia met een eenjarige UCB1-onderstam

Italië, Griekenland en Spanje zijn de enige EU-landen die het zogenaamde 'groene goud' produceren. In Italië werd de pistachenoot geïntroduceerd door de Arabieren en Sicilië is de enige regio die grote hoeveelheden produceert. Dankzij de bodem en klimatologische omstandigheden op het eiland vormt de pistacheteelt een goede alternatieve bron van inkomsten die het mogelijk maakt woeste en uitgeputte gronden opnieuw te gebruiken. 

De ideale bodemsoort is doorlatend en los. De planten gedijen uitstekend in regio's met zachte lentes die gevolgd worden door een lange, warme zomers. Bijna heel Zuid-Italië beschikt over de juiste bodemsoort om dit gewas te kunnen telen. In het verleden werden pistachebomen geplant in droge gebieden. Tegenwoordig beschikt de sector over innovatieve onderstammen en automatische irrigatiesystemen. De bomen worden ook sneller productief.



Eenjarige UCB1-onderstammen in een kas

"Wij zijn door Regione Sicilia geautoriseerd om pistachebomen te vermeerderen en verhandelen. We zijn hierin gespecialiseerd en proberen onze kennis over bomen en nieuwe rassen jaar na jaar te vergroten."

Het bedrijf geeft advies voor de planning en het beheer van kleine, grote tot zeer grote intensieve plantages en maakt gebruik van een intern, professioneel netwerk voor de opslag.

"Onze kwekerij is twee hectare groot, waarvan 3.000 m2 kassen. We produceren jaarlijks gemiddeld 25.000 planten, met name voor professionele telers. Een paar jaar geleden zijn we zaken met Afrika gaan doen maar 60% tot 70% van onze planten zijn bestemd voor Zuid-Italië. Sicilië vertegenwoordigt een derde van onze omzet."

In een pistacheplantage is er minimaal één mannelijke plant op iedere 8 vrouwelijke planten nodig met een plantpatroon van 6 x 6 meter. Per hectare kunnen er 280 bomen worden aangeplant. Pistachebomen komen uit de woestijn en hebben daarom behoefte aan lange droge zomers en winters met minimaal 700 koude uren. Sommige rassen hebben minder koude uren nodig (temperaturen tussen 0 en 7°C) en een aantal kan temperaturen tot wel -10°C verdragen. 

Volwassen bomen kunnen een hoogte van 6 meter bereiken en de kroondiameter bedraagt gemiddeld zo'n 5 meter. De bomen kunnen het hele jaar door geplant worden, hoewel de optimale periode hiervoor tussen eind oktober en eind maart is. Een geënte boom kost rond de €20 maar de prijs is afhankelijk van het type, de kwaliteit, maat en tijdstip van enten. 


Twee jaar oude geënte pistachebomen 

De bomen bloeien in maart/april en de bloei duurt een week. Tussen eind augustus en 20 september kan er worden geoogst. Wat zijn eigenlijk de meest geschikte rassen? Grassia heeft meerdere oplossingen afhankelijk van de grondsoort en bestuiving. De drie meest rendabele commerciële rassen zijn:

Pistacia Terebinto (Scornabbeco)
Rustieke plant die zeer goed tegen droogte bestand is. De plant groeit traag en verlangt een losse bodem met gravel en kiezel. Hij heeft een penwortelsysteem en kan niet tegen waterretentie. De plant vormt 7/8 jaar na het enten knoppen. Dit ras wordt gebruikt in Sicilië, Syrië, Turkije en andere landen in het oosten.

Pistacia Atlantica
Zeer rustieke plant die bestand is tegen droogte, hoewel irrigatie de productiviteit bevordert. De bodem moet gelijk zijn aan die voor de Terebinto. De boom vormt vijf jaar na de oogst knoppen en heeft een wortelgestel dat gekenmerkt wordt door veel haarvaten. Dit ras heeft aanleg voor scheutvorming en is erg populair in Griekenland.

Pistacia Ucb1#
Hybride van een vrouwelijke pistacia Atlantica en mannelijke pistacia Integerrima en tot dusver de beste onderstam. Hij past zich makkelijk aan zilte bodemsoorten aan en bloeit eerder en uitbundiger. Dit ras is bestand tegen uitplanten en kan gebruikt worden voor geïrrigeerde plantages, wat de productiviteit aanmerkelijk ten goede zal komen. 



Resultaat van een jaar lang pistachebomen bomen enten in de volle grond 

"Wat voor grondsoort hebben pistachebomen nodig en hoe lang duurt het voordat de bomen hun volledige productiviteit bereiken?", vroegen we aan Grassia zodat onze lezers een indruk krijgen. "Pistachebomen zijn veerkrachtig en kunnen op verschillende grondsoorten worden geplant. Ze zijn echter het meest productief op zanderige en losse gronden met gravel en kiezel en een Ph tussen de 6 en 8. Zij verdragen geen waterstagnatie en zijn ongeschikt voor kleigronden. De bomen geven na 4/5 jaar de eerste vruchten en produceren geleidelijk meer vruchten vanaf een leeftijd van 6/7 jaar. Na 8/10 jaar piekt de productie en bedraagt de opbrengst 2,3/3 ton per hectare."

In de regio Bronte, de belangrijkste Italiaanse producent, verwerker en handelaar van pistachenoten, kopen veel bedrijven de totale lokale productie op zodat telers veel keuze hebben.


Contact:
Vivai Grassia

C.da Sciaranuova (S.S. 284)
95034 - Bronte (CT)
Tel.: +39 3922979015
Fax: +39 0957721223
Email: info@vivaigrassia.it
Web: www.vivaigrassia.it
Publicatiedatum: