Zwitsers fruitbier genomineerd
Hardfruitbomen kennen een rijke traditie in het Appenzellerland en zijn op veel plaatsen karakteristiek voor het landschap. De lage prijzen voor fruit dat tot sap verwerkt wordt, bedreigden samen met een stagnerende verkoop de toekomst van deze traditionele branche. Fredi Klee, een teler van Oberegg, heeft de lokale brouwerij Locher AG gemotiveerd om een mixdrank uit Appenzeller Bier en Appenzeller vruchtensap te ontwikkelen: de Bschorle. Ondertussen is een tweede product gelanceerd, de Bieressig, een balsamico-azijn uit Appenzeller-fruit en bier.
Slechts twee jaar na het eerste gesprek tussen Fredi Klee en de brouwerij Locher heeft Bschorle de supermarktschappen in het noordoosten van Zwitserland veroverd. Dit was alleen mogelijk dankzij een consequente arbeidsverdeling: IG Appenzell Most organiseert de verzameling van fruit evenals het persen en concentreren van het sap. Brouwerij Locher is uitsluitend verantwoordelijk voor productie en distributie. De telers van Appenzeller worden gecompenseerd door een uitstekende prijs voor hun oogst. Voor Fredi Klee is dit de ideale situatie: elke partij is verantwoordelijk voor dat gebied waarop hij het sterkst is. En de toekomst van de hardfruitbomen is verzekerd. Er worden zelfs weer nieuwe aangeplant.
Voor meer informatie: www.appenzellerobst.ch