Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australische vrijwilligers plukken mango's voor het goede doel

In een mangoverpakkingsfacilitieit in het afgelegen Kimberley in West-Australië staat een groep vrijwilligers klaar om 'mango voor mango' een goede daad te verrichten.

Al zeven jaar lang vragen Joan Grosser en haar man Bill of vrijwilligers naar Kununurra willen komen om mango's te plukken en te verpakken om geld in te zamelen voor hun favoriete goede doel.
"Alle mensen die nu mango's aan het verpakken zijn, doen dat helemaal voor niets. Ze doen het uit liefde," zei Joan Grosser. "Ze komen hier vanuit Perth en werken in dit vreselijke weer en krijgen niets betaald, maar ze doen het toch omdat ze een goed hart hebben."

Joan Grosser zei dat ze al lang in Kimberley werkzaam zijn door hun zendingswerk en ze kregen het idee toen een teler een mango doneerde aan een goed doel. "Die teler stuurde ons twee jaar lang mango's om geld in te zamelen voor mensen die palliatieve zorg nodig hebben in India, wat toen iets nieuws was in India," zei ze. "Het jaar daarna kon hij het niet meer alleen doen. Hij had het te druk met zijn andere zaak en ik vroeg wat er ging gebeuren met al die mango's en hij zei dat ze op de grond zouden vallen. Ik vroeg, als ik een groep mensen uit Perth meenam, of we dan die mango's mochten hebben. Hij zei: Ja, je mag ze allemaal hebben. Dus dat deden we ook."

Sindsdien gaan ze elk jaar terug naar Kununurra en met elke mango die uit de boom wordt gehaald, wordt kostbaar geld ingezameld voor de Ruma Abedona Hospice, een palliatief zorgcentrum in Kolkata in India. Het zorgcentrum is de enige met palliatieve zorg in Noordoost India met een capaciteit van 1.500 terminaal zieke kankerpatiënten en verzorgers per maand, die anders niet genoeg geld zouden hebben om zorg te betalen.

"We spraken een jongeman in India die zijn vrouw aan kanker had verloren en het gevoel had dat het zijn roeping was om voor andere mensen in India te zorgen en hen te helpen begrijpen hoe ze voor mensen die doodgaan aan kanker kunnen zorgen," zei Joan Grosser. Zeventien jaar geleden zei Joan Grosser na een vergadering met de oprichter van het hopsice, Santanu Charkraborty, dat ze wist dat ze moeten helpen om geld in te zamelen zodat het centrum kon blijven bestaan. "Een van de dingen die we zeggen tegen de meisjes die hier werken is dat elke mango die je in de doos stopt 50 roepies of één dollar waard is," zei ze. "Daarmee kunnen medicijnen gekocht worden voor een patiënt, dus dat motiveert mensen om die mensen te blijven helpen."

In 2016 verkocht het echtpaar Grosser rond de 3.700 dozen mango's in Perth en haalden ze meer dan €105.294 op. Dit jaar zijn Joan Grosser en haar team van 10 vrijwilligers gevraagd om op meerdere mangoplantages in de omgeving van Kununurra te plukken aangezien de mensen in de regio ook hun bijdrage willen leveren."
Sommige telers hadden iemand nodig om te plukken en wij betalen voor hun mango's," zei Joan Grosser. "Wij bepalen voordat het seizoen begint hoeveel we per doos betalen en zij laten ons op hun om mango's te plukken voor hen, dus is het een win-win-situatie." Volgens Joan Grosser waren het niet alleen mangotelers die hun handen uit de mouwen staken om de mangomissionarissen te helpen. Ook individuen doneerden hun eigen tijd en spullen voor het goede doel. Aangezien het mangoseizoen in Kununurra dit jaar langzaam begon, verwachten de vrijwilligers dat de opbrengst lager zal zijn dan in 2016, maar dit heeft het team van hardwerkende vrijwilligers niet afgeschrokken.

Voor de gepensioneerde Malcolm Quinton is acht uur per dag mango's verpakken heel wat anders dan al die jaren van kantoorwerk. "Echt iets zelf te doen en letterlijk je handen vuil maken, geeft meer voldoening dan gewoon een geldbijdrage schenken," zei hij. Joan Grosser zei dat de vrijwilligers naar verwachting 2.000 dozen mango's zullen plukken en verpakken voor volgende week. Mangoliefhebbers die graag een goed doel helpen, plaatsten meteen al bestellingen. "Voordat we de verkoop startten, gingen we het Zuidwesten rond en spraken we met allerlei verschillende groepen mensen om ze te vertellen waarom ze onze mango's moesten eten," zei ze. "Elk dorp waar we zijn geweest, heeft een pallet mango's met 77 dozen gekocht."

Publicatiedatum: