Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kurt Notelteirs, Pomdamoor:

“Jaarlijks kunnen we tot 700.000 liter sap persen”

Tholen - Ondanks de tegenvallende oogst is er volgens producent Kurt Notelteirs van Pomdamoor veel vraag naar hun persmobiel. "In de maanden september en oktober zijn we meer dan 40 maal gevraagd om te komen persen op locatie. Op het moment is het wel erg rustig met het appelaanbod, maar met evenementen hebben we het nog wel behoorlijk druk", legt hij uit. 
 


Het verhaal achter het persmobiel startte in augustus 2013. "Er hing toen een mooie appeloogst klaar, maar in de avond van 5 augustus stak een grote windhoos op en was er een grote hagelbui. Hierdoor was het grootste deel van onze oogst afgewaaid en verhageld. Door hulp hebben we een groot deel van oogst nog kunnen redden. Dat deel van het fruit was echter dermate beschadigd dat ze nauwelijks nog wat zouden opleveren." 
 
Puur
De familie Notelteirs perstte daarvoor ook al sap op een ambachtelijke wijze, maar dit waren nog erg kleine aantallen. "Na dit voorval besloten we om alle appelen die niet mee konden in de reguliere verkoop, te persen tot een ambachtelijke sap zonder toevoegingen. Op deze manier ontstond het fruitsap 'Puur'. Een ambachtelijk geperste sap zonder toevoegingen en bewaarmiddelen. In 2015 zijn we benaderd door Caroline Leysen en Kai Buerger van Persmobiel met de vraag of we interesse hadden om te gaan samenwerken. Caroline en Kai waren met hun mobiele pers op zoek naar een samenwerking met een teler, zodat zij ook een vaste perslocatie hadden. Met hun mobiele pers kunnen ze 9 ton fruit per dag persen tot vers fruit."
 


Veel liters sap
"Door de mobiele pers en de vaste pers op het bedrijf kunnen we tussen de 600.000 en 700.000 Liter per jaar aan sap te maken. Het eigen merk sap heeft ondertussen meer dan 18 smaken, waaronder 'Appel munt' en 'Mojito'. Via een groothandelaar wordt het sap op verschillende locaties verkocht in Vlaanderen."

Aanstaande zondag 22 oktober organiseert Pomdamoor de appelfeesten. Dit is een groot evenement dat in het teken staat van hardfruit.
 
Voor meer informatie:
Notelteirs - De Wilde
Moorstraat 9
2520 Broechem