Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU importeerde 101 miljard euro aan voedsel in 2016

In 2016 importeerde de Europese Unie bijna 93 miljard ton voedsel uit ontwikkelingslanden voor 101 miljard euro, volgens cijfers die het Europese Statistiekbureau (Eurostat) maandag publiceerde. Vergeleken met 2012 nam de voedselimport toe met 6% wat betreft hoeveelheid en 18% wat betreft waarde.

De Europese Unie exporteerde 91 miljoen ton voedsel met een waarde van 84 miljard euro. Vergeleken met 2012 nam de voedselexport toe met 42% in hoeveelheid en 20% in waarde.

Wat betreft de waarde exporteerde Nederland het meeste voedsel naar landen buiten de EU. Vorig jaar exporteerde Nederland 13 miljard euro aan voedsel naar landen buiten de EU wat gelijkstond aan 16% van de totale voedselexport van de EU naar buiten de EU.

De grootste voedselexporteurs naar landen buiten de EU waren vorig jaar Nederland, Duitsland en Frankrijk (elk met 11 miljard euro; 11% van alle EU voedselexport naar buiten de EU), gevolgd door Italië en Spanje (met een waarde van 8 miljard euro; 9% van alle EU voedselexport naar buiten de EU).

De voornaamste bestemming van de export was de Verenigde Staten. In 2016 leverden de lidstaten van de EU acht miljard euro aan voedsel aan de VS. Andere belangrijke bestemmingen waren China (7,5 miljard euro), Zwitserland (5,6 miljard euro), Japan en Saoedi-Arabië (3,8 miljard euro).

De voedselimport van de EU vanuit landen buiten de EU kwam vooral uit Brazilië (9 miljard), de VS (7 miljard), Noorwegen (6,8 miljard), Argentinië (5,4 miljard), China (4,8 miljard) en Turkije (4,5 miljard).

Vorig jaar importeerden de EU-landen bijna 30 miljard euro aan groenten en fruit.
Publicatiedatum: