Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean-Pascal Ophoff, Packsys

"De verpakking zorgt dat consumenten niet meer sjoemelen met hoeveelheden"

Tholen - Bij Packsys uit het Belgische Aartselaar maken ze machines die allerlei producten kunnen verpakken en etiketteren. Gedeeltelijk doen zij dat ook voor de AGF-sector. Zo heeft het bedrijf een machine ontworpen die automatisch plastic netten over kratten met tomaten spant.


Jean-Pascal Ophoff van Packsys.
 
"De kisten met tomaten gaan door onze machine, waarna er een plastic net over de kist gespannen wordt", zegt Jean-Pascal Ophoff van Packsys. "Het plastic gordijn wordt rondom afgelast en gaat door een krimptunnel met hete lucht, waardoor het plastic zich rond de kist spant. De zeer korte doorlooptijd in de tunnel zorgt ervoor dat het product niet opwarmt. Vandaag de dag wordt deze machine alleen nog gebruikt voor kisten met tomaten, maar het zou ook heel goed mogelijk zijn om deze manier van verpakken toe te passen op een krat met sinaasappelen", zo geeft hij aan.
 
Tomaat blijft in de krat
Het doel van de plastic netten is simpel: de tomaten moeten in de kratten blijven. Het net moet voorkomen dat dat op twee manieren zou kunnen gebeuren. "Dankzij de netten kunnen de tomaten niet uit de kisten vallen", zegt Jean-Pascal. "De tweede belangrijke reden waarom de netten op de kratten zitten, komt door de consumenten. Mensen hebben soms de neiging om extra tomaten uit een krat te halen om ze in hun eigen krat erbij te doen, zodat ze meer tomaten hebben voor dezelfde prijs. Wanneer er dan een kiloprijs geldt en je meer krijgt dan je betaalt, is dat voor die consument voordelig. Al is het niet helemaal eerlijk. In de laatste krat zit dan bijna niets meer. Daar zijn de netten perfect voor."

Dankzij het plastic net kunnen de tomaten niet uit de kist vallen of gepakt worden.
 
Hoewel Jean-Pascal de plastic laag op de kratten vergelijkt met een deksel, zitten er aan de verpakking van het bedrijf uit Aartselaar een aantal voordelen in vergelijking met een dichte deksel. "Onze plastic netten ademen", zegt hij. "De verpakkingen zijn goed te vergelijken met de netten die rond uien zitten. De mazen van het net zijn zo'n 4 tot 5 millimeter. De reden dat wij plastic gebruiken voor het net, is omdat het plastic lasbaar en krimpbaar is. Het net legt zich als het ware als een tweede huid over de producten. Daarnaast zijn de verpakking eenvoudig van de kisten af te scheuren."
 
Aanpassingen 
Om de kratten met de plastic netten te verpakken, heeft Packsys een aantal aanpassingen moeten doorvoeren. "Onze machines voorzien 15 kratten van netten per minuut", zegt de man achter Packsys. "We hebben het aandrijfsysteem en de ophanging van het lassyteem onder andere aan moeten passen, zodat dit mogelijk was. Het kratje gaat door de machine en neemt als het waren het net van folie mee. Doordat deze rollen redelijk zwaar zijn, hebben wij de bestaande machine dus wat aan moeten passen. Op die manier kunnen wij een bijdrage leveren in de tomatenwereld. Drie jaar geleden zijn wij begonnen in deze verssector, al zijn wij van plan om hierin te groeien. Momenteel verpakken wij alleen nog maar kratten met tomaten en etiketteren wij prei."

Voor meer informatie:
Packsys
Jean-Pascal Ophoff
Mastboomstraat 12
2630 Aartselaar (Belgiƫ)
T: +32 (0) 3 290 06 44
F: +32 (0) 3 290 06 45