Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt knoflook

Nadat China vorig jaar een lastig seizoen kende en de productie lager uitviel, zagen veel landen hun kans schoon om het marktaandeel te vergroten. Dit jaar is China weer terug met een groter volume en eist haar plaats op de wereldmarkt weer op. Dat merken onder andere de exporteurs in Peru. Andere landen zien kansen in de knoflookteelt, zo zijn er telers in Dominicaanse Republiek en Oekraïne die in de knoflookteelt stappen.

Chinese voorraad 80% gestegen in 2017
De knoflookvoorraad staat dit jaar op 348.000 ton, een stijging van bijna 78% ten opzichte van de 196.000 ton die een jaar eerder in opslag lag. Vorig jaar steeg het areaal waardoor de oogst dit jaar bijna verdubbelde. Die grotere aanvoer was terug te zien in de exportprijs van knoflook, die rond de 6.000 yuan (770 euro) per ton staat. In dezelfde periode vorig jaar stond de prijs op 10.000 yuan per ton, een verschil van 40% met de huidige situatie. In totaal wordt er niet meer dan 2,4 miljoen ton knoflook vermarkt. Er is nog ruimte voor 1 miljoen ton in de opslag.



India vooral voor binnenlandse markt
De teelt is te vinden in het midden en noorden van het land. Op de groothandelsmarkt in Mandsaur wordt tijdens de piek van het seizoen meer dan 800 ton knoflook verhandeld. Het grootste deel van de productie blijft echter binnen de landsgrenzen, zo'n 10% is bestemd voor export. De vraag is beperkt en de concurrentie met de Chinese knoflook is lastig.

Australië wil meer binnenlands product
Tot voor kort werd er weinig knoflook op commerciële basis geteeld in Australië. De oogst begint aan het eind van het voorjaar en loopt door tijdens de zomer. Ongeveer 80% van de knoflook wordt geïmporteerd. Het grootste deel van de knoflook is afkomstig uit China, maar de aanvoer uit Spanje, Argentinië, Mexico en de VS wordt ook steeds groter. Er wordt gewerkt aan een plan om de binnenlandse productie te vergroten om daarmee 30% van de vraag te kunnen vervullen.

VS: stabiele prijs verwacht
Nu het Argentijnse exportseizoen begint, lijken de Peruaanse exporteurs de druk op de Amerikaanse markt op te voeren. "Ik heb verschillende aanvragen gehad van Peruaanse telers en handelaren," aldus een Amerikaanse importeur. Het bedrijf importeert knoflook uit Argentinië. Hoe de markt zich zal ontwikkelen is nog onzeker. "We verwachten niet dat de prijzen zo hoog zullen zijn in 2018, maar we anticiperen op een stabiele prijs."

Nederland: Lage knoflookprijs trekt gelegenheidsimporteurs aan
De knoflookmarkt verloopt in Nederland momenteel moeizaam. Omdat met de huidige prijzen iedereen in staat is om een container knoflook aan te schaffen, is de markt over teveel importeurs verdeeld, terwijl ze vaak maar een paar pallets per week nodig hebben. Dit maakt, hoewel je er niemand de schuld van kunt geven, de situatie wel onoverzichtelijk. De prijzen van de knoflook liggen ver uiteen. De oogsten in zowel China als Spanje zijn erg goed geweest en in China wordt zelfs gesproken van de grootste oogst ooit. Feitelijk hebben alle producerende landen het afgelopen jaar meer aangeplant. Importeurs verwachten dat gezien de voorraden en de slechte vraag tot op heden de markt waarschijnlijk zal stabiliseren of langzaam zal zakken. Ze zijn er zeker van dat als er niet meer vraag ontstaat, de prijs na het Chinese Nieuwjaar zeker verder zal dalen.

Belgische handel verkiest Europees product
De markt wordt gedomineerd door knoflook uit Europa. Momenteel valt de Chinese knoflook markt een beetje tegen, vertelt een Belgische handelaar. Retailers en handelaren kiezen liever toch knoflook van Europa als het prijsverschil niet groot is. Chinese knoflook wordt verkocht voor bijna de importprijs en toch loopt de handel heel traag.

Spanje: hogere oogst, stabiele prijs
De Spaanse oogst viel 20% hoger uit dan vorig jaar. De prijzen zijn sinds juli stabiel toen de oogst eindigde. De vraag is goed en volgens handelaren is er genoeg markt voor de Spaanse knoflook. Dat is ook te danken aan de nieuwe markten die vorig jaar werden aangeboord ondanks de concurrentie uit China. De prijzen waren vorig jaar laag, maar toch ging het jaar de boeken in als een recordjaar. Op dit moment zijn de prijzen winstgevend.

Telers planten momenteel de voorjaarsknoflook voor het volgende seizoen. Het klimaat is gunstig, hoewel telers de droogte vrezen. Het is nog te vroeg om definitief iets te kunnen zeggen over het komende seizoen, maar het lijkt er op dat het areaal volgend jaar iets lager uitvalt. Het planten van de nieuwe knoflook gaat door tot februari.

Italië meldt goede productie
Hoewel retailers de binnenlandse knoflookteelt steunen, is de productie onvoldoende om aan de vraag te voldoen. "De volumes zijn goed en de opbrengst (droog gewicht) is 10 tot 12 ton per hectare. Het droge seizoen heeft geen effect op de productie en we hebben de fusariumproblemen goed aangepakt," aldus een handelaar. De importknoflook is doorgaans goedkoper dan de binnenlandse teelt. De meeste retailers hebben wel oog voor het land van herkomst bij inkopen.

Frankrijk heeft lastig seizoen
Door concurrentie uit Spanje is de markt niet makkelijk. Daar bovenop komen de problemen met fusarium, dat de teelt heeft aangetast dit seizoen. Het volume is echter stabiel, al moet er wel goed gesorteerd worden. De Spaanse knoflook gaat voor minder dan 0,50 euro per kilo van de hand. Consumenten hebben meer oog voor de prijs dan voor het land van herkomst. De witte knoflook is het populairst. Zowel de import als de export groeit. Import is er onder andere uit Spanje en China. Export gaat bijvoorbeeld naar Zwitserland, Duitsland, België en Oostenrijk.

Stabiel seizoen voor Griekenland
Al twee weken zijn de telers aan het planten. De omstandigheden daarvoor zijn momenteel goed. Het vorige seizoen had een goed volume en een goede kwaliteit. Daardoor wordt momenteel nog verkocht uit de opslag. De prijzen zijn normaal en de focus ligt op de binnenlandse markt. De prijs voor categorie 6 ligt momenteel tussen de 2,50 en 2,70 euro per kilo. Tot november is er weinig importproduct aanwezig, de meeste consumenten kiezen voor de Griekse knoflook. Na de Kerst is er meer ruimte voor Spaanse en Chinese knoflook. Vanaf april komt de Egyptische productie aan de markt.

Oekraïne ziet kansen voor knoflookteelt
Steeds meer telers zien brood in de knoflookteelt. Hoewel de productie nog gering is, zien telers een grote potentie in deze teelt. Er is veel geïnvesteerd in technologische vooruitgang, waardoor de productie is gestegen en nieuwe markten zijn geopend. Dit seizoen is er meer dan 200.000 ton geoogst. De binnenlandse teelt voorziet in 90% van de lokale markt. In de maanden februari tot mei wordt er ingevoerd uit China. Wit-Rusland is een historische exportmarkt voor de knoflook, maar ook de Baltische staten nemen het product af. De laatste jaren is er veel veranderd door tests naar Nederland, Canada en andere EU-landen. Die drang naar export wordt ook ingegeven door de lage prijs van 1 euro per kilo voor verse knoflook.

Peru zoekt naar kansen
Het is een lastig seizoen in vergelijking met vorig jaar. "Vorig jaar was de markt goed voor de maten 5 en 6, maar omdat China dit jaar weer grote volumes heeft, krijgen wij alleen aanvragen voor de maten 7 en 8," aldus een handelaar. Een oplossing voor dit probleem werd gevonden in het vermarkten van de kleinte kalibers in een netverpakking in de VS. De oogst van de paarse knoflook staat voor de deur. Voor de grote maten van deze knoflook is ruimte in de Australische markt. "We hebben hoge verwachtingen voor het exportseizoen van de paarse knoflook, dus het zou het seizoen van de witte knoflook moeten compenseren."

Meer volume voor Argentijnse telers
De productie groeit met 14% ten opzichte van het vorige jaar, dat blijkt uit cijfers die de regering bekend maakte. De afgelopen seizoenen heeft deze teelt een stabiele groei gekend. In 2016 had de knoflookteelt een aandeel van 64% in het areaal, dit jaar stijgt dit naar 73%. Daarmee wordt de productie geraamd op 130.000 ton. Het grootste deel, 74%, is bestemd voor de export, de rest wordt op de binnenlandse markt afgezet. De belangrijkste markt is Brazilië, goed voor 34% van de export. Meer dan de helft van de aanplant bestaat uit paarse knoflook, 34% is rode knoflook, 6% witte en 5% andere soorten.

Telers Dominicaanse Republiek stappen in lucratieve teelt
Voor de aanplant van dit jaar wordt een groter volume verwacht dan vorig jaar. Telers zijn gemotiveerd door de winstgevendheid van het product en ze hopen er op dat de regering de import zal stoppen als lokaal product aan de markt is. Ook zijn er droogmachines geïnstalleerd om het proces na de oogst te versnellen. "We schatten dat er 4000 ton geoogst wordt, wat genoeg is om de vraag van twee maanden te vervullen."