Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU: Appelprijzen 30% boven vijfjarig gemiddelde

Tholen - De gemiddelde prijs in Europa voor appelen was 73 cent per kilo in september 2017. Dit is 30% boven het vijfjarig gemiddelde. De reden van de hogere prijzen is het kleinere volume door de vorst in veel Europese landen dit jaar. Deze cijfers komen van een rapport van de Europese Commissie. De grootste Europese producerende landen zijn Polen, Italië, Frankrijk en Duitsland.



Grote verschillen

In Polen zijn de prijzen dit verkoopseizoen zelfs 47% hoger, in Duitsland 53%, in Frankrijk 33% en in Italië ligt het prijsniveau 5% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Er zijn grote prijsverschillen in september 2017. Polen zit aan 38 cent per kilo, In Italië wordt 73 cent betaald, Fransen geven 1,11 uit en Duitsers betalen gemiddeld 70 cent per kilo. Appelprijzen in Polen liggen over het algemeen genoemen al vrij laag. Vorig jaar was dit in september gemiddeld 26 cent per kilo.

Rassen
De belangrijkste rassen die in de EU worden geproduceerd zijn Red Delicious, Gala, Granny Smith, Fuji, Golden Delicious, Honeycrisp en Pink Lady. Dit is bekeken vanuit de gemiddelde productie 2013-2015. De consumptie van appelen is in China het grootst. Dit land eet 58% van het totale volume. Daarna komen de EU en de VS.

Export en import
De export van appelen vanuit de EU zat in een stijgende lijn tot 2015. Toen reikte het een volume van 1.752.962 ton. In 2016 daalde de export van appelen naar 1.599.052 ton. Europa importeert ook appelen.Dit gebeurt met name in de maanden april t/m juli. De importpiek ligt meestal in juni of juli. De grootste importeur van appelen wereldwijd in volume was Rusland (van 2011-2015). Als wordt gekeken naar de importwaarde is Duitsland het land die het meeste geld uitgaf aan appelimport in die jaren. Andere grote appelimporteurs zijn het Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland, Mexico en de VS.

Klik hier voor de statistieken van de Europese Commissie