Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
meer naar China

Egyptische druivenexporteurs voeren eisen op

Egyptische exporteurs hebben een aantal eisen opgesteld voor de ontwikkeling van de druivenexport gedurende de komende seizoenen. Zij hebben hun hoop gevestigd op het akkoord met China waardoor druiven vanaf volgend seizoen toegang tot deze markt zullen krijgen. 

Ali Essa, voormalig voorzitter van de Agricultural Export Council, vertelt dat de druivenexport de laatste twee jaar een ongekende groei heeft doorgemaakt waaruit blijkt dat overzeese markten veel vertrouwen in het product hebben. Hij voegt er aan toe dat het introduceren van nieuwe druivenrassen die afgestemd zijn op de voorkeuren van buitenlandse markten één van de eisen is voor de verder ontwikkeling van de export. Essa benadrukt dat nieuwe, internationale rassen zorgen voor een hogere productiviteit en kwaliteit waardoor de productiekosten dalen. Als gevolg van het financiële beleid van de regering zijn de kosten voor de tuinbouw in Egypte gestegen. De subsidies op koolwaterstof zijn verlaagd en de prijzen van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen zijn hoger geworden. 

Hij voegt er aan toe de de introductie van nieuwe rassen in lijn is met de ontwikkelingsbehoeften van de International Convention for the Protection of New Varieties Plants (UPOV), zeker nu de regering en het huis van afgevaardigden officieel toestemming hebben gegeven. Mohsen El-Beltagy, voorzitter van de Horticultural Export Improvement Association (HEIA) vertelt dat Egypte zich eigenlijk al maanden eerder bij dit akkoord wilde aansluiten maar dat de documenten onvolledig waren waardoor het besluit uitgesteld moest worden. El-Beltagy legt uit dat de ontwikkeling van de druivenexport continuïteit van het systeem vereist. Dit begint al vroeg in het seizoen met de monitoring van bedrijven die bezig zijn met planten, bemesten en het voorkomen van ziektes. Hij laat weten dat er vorig jaar geen klachten over Egyptische druiven waren, wat de waarde heeft verhoogd en het vertrouwen in de sector heeft versterkt. 

Het uitblijven van klachten versterkt de positie van Egypte om met de EU te onderhandelen over opheffing van importbeperkingen, waartoe Egypte onlangs het initiatief heeft genomen. Hij geeft verder aan dat de sector haar hoop op de Chinese markt heeft gevestigd, met de sinaasappelexport als voorbeeld, waarvan de export in vijf jaar tijd van 5.000 ton naar 200.000 per seizoen groeide. 

Hussein Henawy, hoofd van de Union Producers ans Exporters of Horticulture Crops (UPEHC) legt uit dat de totale druivenexport vorig seizoen die van het voorgaande seizoen benaderde met 120.000 ton. In 2015 bedroeg de export 85.000 ton. De sector hoopt dat de groei van de export nieuwe handelsovereenkomsten mogelijk zal maken met markten die Egypte nog niet betreden heeft, met name in Oost-Azië. 

Lees verder op menafn.com
Publicatiedatum: