Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Winterseizoen wordt ingeluid bij Fruit World

"Tanzaniaanse frambozen, Peruaanse bessen en Mexicaanse bramen op komst"

Tholen - De zachtfruitmarkt zit momenteel in een transitieperiode. "Bij ons starten dit weekend de meeste contracten voor het winterseizoen", vertelt commercieel manager Ronald van Vossen van Fruit World. "De aanvoer van aardbeien is iets eerder op gang gekomen. De aanvoerprognoses tonen aan dat er ook voor volgende week nog een stevige pluk aan zit te komen. Hierdoor ontstaat er wat meer druk en stress op de markt. Maar straks als de volumes weer wat temperen en de programma's gaan lopen, zal de markt zijn weg wel weer vinden."


Farm in Tanzania met de Kilimanjaro op de achtergrond

De frambozen betrekt Fruit World naast de Hollandse teelt momenteel van haar partners in Spanje, Portugal en Tanzania. "De teelt in Nederland is niet probleemloos verlopen. Als gevolg van het wisselvallige weer zijn de frambozen niet al te lang houdbaar. Volgende week staan de eerste verschepingen van onze Tanzaniaanse farm gepland. Traditioneel verkopen we die de eerste week nog vooral 'kort bij de deur', maar daarna zal de export ook gaan losbarsten. We zijn erg tevreden over onze teelt in Tanzania. In december komt, hopelijk in een goede verkoopperiode, het eerste gedeelte van onze tweede kwekerij in productie."



Het volume Hollandse rode bessen is bij Fruit World dit jaar aanzienlijk lager. "Onze telers hebben een 30-40% lagere oogst vanwege de vorst. De prijzen starten hierdoor op hetzelfde hoge niveau als het vorige geƫindigd is, maar of de hoge prijzen uiteindelijk de lagere oogst compenseren, valt te bezien", zegt Ronald. "Van blauwe bessen zijn er niet veel Nederlandse meer beschikbaar en is de houdbaarheid over het algemeen ook niet al te best. Wel liggen de prijzen op een redelijk hoog niveau. We wachten dan ook met smart op de Peruaanse bessen, waarvan het seizoen de komende weken gaat lopen."



Voor het importbramenseizoen werkt Fruit World samen met een Mexicaanse coƶperatie die hen van oktober tot april/mei van bramen voorziet. "Net als elk jaar verwachten we in de bramen een stabiele groei. Steeds meer klanten voor het overige zachtfruit nemen bramen in hun programma's mee", vertelt de commercieel manager. Tot slot nemen ook de 'specialties' als granaatappelpitjes en kokosnotenpartjes uit India een plek in het assortiment van Fruit World in. "De granaatappelpitjes zijn de grootste hype voorbij, maar vormen nog altijd een groeiende categorie. Van dezelfde leverancier ontvangen we ook kokosnotenpartjes. Die verkoop had echt een aanvangsfase nodig, maar begint nu ook vaste vormen aan te nemen."

Voor meer informatie:
Ronald van Vossen
Fruit World
Tel: 076 52 31 570
r.vanvossen@fruitworld.nl
www.fruitworld.nl