Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Yves De Vinck, Roger & Roger (Croky chips)

"Per jaar verwerken wij 130.000 ton aardappelen tot chips"

Tholen - Aardappelchipsproducent Roger & Roger uit het Belgische Moeskroen wast, snijdt, bakt en verpakt vlakbij de grens met Frankrijk chips voor Croky en voor private labels. Volgens CEO Yves De Vinck, schoonzoon van oprichter Roger Dick, verandert het bedrijf met de tijd en de vraag van de klanten mee.


CEO Yves De Vinck van Roger & Roger voor de plaats waar de aardappelen de fabriek binnenkomen.

"De vorm van de aardappelen is van groot belang bij het maken van chips", zegt Yves. "Hoewel chips en frites allebei gebakken worden, moeten de aardappelen aan hele andere eisen voldoen. Wij gebruiken vooral de Lady Rosetta en de Lady Claire, terwijl dat bij frites vooral Bintjes of Fontane zijn. De aardappelen moeten een beetje de vorm van een tennisbal hebben om de chips mooi te kunnen snijden. Bij fritesaardappelen is juist weer een lang aardappel gewenst, omdat frites langer van vorm moeten zijn. Een ander groot verschil tussen een aardappel voor chips of frites, is dat de chipsaardappelen een laag suikergehalte moet hebben. Dit omdat de chips anders tijdens het bakken te snel bruin kan worden."



Croky en private label
De afzetmarkt van Roger & Roger ligt in de omringende landen van België. Tussen de afzet van Croky en het private label zit een wezenlijk verschil. "De twee markten hebben een hele andere manier van aanpak", zegt de CEO. "Voor Croky is de eigen ontwikkeling van het product en het marketingaspect van belang, terwijl dat bij het private label niet zo is. Croky producten gaan vooral naar supermarkten in de Benelux. Ongeveer 35 procent van onze productie is Croky, de rest is private label. Deze producten zijn verkrijgbaar in België, Nederland, Duitsland, Scandinavië en in Frankrijk."

Contractteelt
De aardappelen die uiteindelijk tot chips verwerkt worden, zijn afkomstig uit verschillende omliggende landen van de fabriek. Volgens Yves is daar bewust voor gekozen. "We proberen zo veel mogelijk het risico te spreiden", vertelt hij. "Per jaar verwerken wij 130.000 ton aardappelen, oftewel 1 miljoen zakken chips per dag. Wanneer wij dit uit één gebied zouden halen en de weersomstandigheden daar tegen zitten, heb je een probleem. Daarom komen onze aardappelen naast België ook uit Nederland, Noord-Frankrijk en Duitsland. De aardappelteelt is allemaal onder contract, vooral omdat de aardappelen die wij nodig hebben erg specifiek zijn."


De plaats waar de aardappelen binnenkomen in de fabriek. Het verwerkingsproces valt onder het bedrijfsgeheim.

Verandering van vraag
Volgens Roger & Roger probeert het bedrijf zoveel mogelijk met de tijd en de vraag van de consument mee te gaan. Sinds 2013 kwam daardoor de tortillachips bij de productie. Vanaf 1 januari gaat er nog iets veranderen voor de fabriek. "Al onze chips wordt glutenvrij omdat daar tegenwoordig meer vraag naar is", zegt de CEO. "De aardappelen zijn dat wel, maar in ongeveer de helft van de meer dan 150 kruiden die wij gebruiken, zijn wel gluten aanwezig. Het was nog een flinke onderneming om de productie aan te passen, maar de smaak van de chips gelijk te houden. We hebben de resultaten uitvoering getest, net zolang tot de smaak identiek is als de 'de door de consument gekende' chips, maar uiteindelijk toch glutenvrij is."

Een andere verandering binnen het bedrijf is de manier van het verpakken van de chips. Hoewel tegenwoordig alles groot, groter, grootst is, is dat bij de vraag naar de chipsverpakkingen juist niet het geval. "Wij merken dat de klanten steeds meer de behoeften hebben aan kleinere verpakkingen", zegt Yves. "Ook voor de supermarkten kunnen kleinere verpakkingen handig zijn, vooral als er bij een kleine supermarkt weinig plaats is op chips op te slaan. De dozen waarin de chips verpakt worden, nemen toch altijd veel plaats in beslag. Meer lucht uit de zak halen is echter geen optie, dat is ter bescherming van de chips. Je komt dan automatisch uit bij het verkleinen van de verpakking. 


Een van de eigen 25 vrachtwagens van Roger & Roger, waar Croky onder valt.

Eigen vervoer
In de meeste gevallen zet Roger & Roger andere vervoerders in om de chips te vervoeren naar andere bedrijven. Toch heeft de chipsfabrikant ook eigen wagens. "In totaal zijn dat er 25", zegt de frontman. "Soms zetten we die in om aardappelen op te halen, soms om de chips naar de klant te brengen. Vooral rond feestdagen kan het voor andere vervoersbedrijven soms lastig zijn om te leveren. Juist in die gevallen zetten wij onze vrachtwagens in. Ook bij grote drukte, zoals rond kerst, kunnen wij op die manier bijspringen. In zo'n week produceren wij 20 tot 25 procent meer dan normaal, dan moet je wel."

Voor meer informatie:
Roger & Roger
Rue de la Bassée 1
7700 Moeskroen (België)
T 0032 (0) 56 84 00 30
F 0032 (0) 56 84 00 23