Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sil Moonen, Berryfarm.nl:

"We hopen op goed einde blauwebessenseizoen na tegenvallende zomer"

Tholen - Was blauwebessenteler Sil Moonen aan het begin van het seizoen nog bijzonder optimistisch. Inmiddels kijkt hij toch met gemengde gevoelens terug op het seizoen. "De zomer heeft niet gebracht, wat het zou moeten brengen. We hebben weinig zon gehad en daar reageert de consument direct op. De verkopen in de supermarkten zijn hierdoor toch tegengevallen en de totale afzet is achtergebleven. De situatie is identiek aan drie jaar terug."



Gevolg is dat de teler nu nog een grotere te verkopen voorraad heeft dan in eerste instantie verwacht. "Ondanks de nachtvorst is het toch een heel productief fruitjaar geweest. Wij plukken speciaal voor de koelcel en zijn traditioneel de laatste in Nederland die bessen aanbiedt, dus we kunnen er de komende maand nog tegenaan. Maar volgens mij boeren de koelcelbouwers goed, want veel telers hebben net als ons bijgebouwd en als ze een cel hebben staan, gaan er ook vaak bessen in. Dit mede doordat als de prijzen midden in de zomer onder een bepaald niveau gaan, dat de teler snel geneigd is te gaan bewaren in CA cellen. Dit zou door een minimumgarantieprijs voor Nederlands product door grote retailers voor een deel voorkomen kunnen worden. Hierdoor ligt er nu de gehele zomer voornamelijk Pools product in de Nederlandse winkels."



"'Wij zijn 29 september gestopt met plukken in het noorden met de variëteit Aurora'. De invloed van de Zuid-Amerikaanse bessen heeft een steeds grotere invloed op ons naseizoen. Bij bepaalde supermarktketens ligt 'nieuwe oogst' lekker in het gehoor en daardoor schakelen ze sneller over op het product van het zuidelijk halfrond. Wat nieuw seizoen en vers betekent voor bessen die 3 à 4 weken onderweg zijn met een boot is mij een raadsel. Nu zijn de eerste Argentijnse bessen kwalitatief niet over een huis te schrijven. Hopelijk hebben de boten nog wat vertraging, dan kunnen wij de vraag in oktober goed invullen met lokale bessen, die in ieder geval zeker milieuvriendelijker zijn dan ingevlogen of bootbessen."



Voor meer informatie:
Sil Moonen
Berryfarm.nl
Mortel 27
6088 AH Roggel
T: 0475-494727
F: 0475-491461
M:06 532 88 523
sil@silmoonen.nl