Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Charlotte Warnez, aardappelverpakkingsbedrijf Warnez

"Aankoopgedrag hoeveelheid aardappelen per consument wijzigt”"

Tholen - Al sinds 1950 houdt aardappelverpakkingsbedrijf Warnez zich bezig met het verpakken van verschillen maten en soorten aardappelen. De aardappelen uit geselecteerde bodems worden in de fabriek in het Belgische Tielt gewassen, gesorteerd en verpakt om richting de retailers getransporteerd te worden. In de loop der jaren is de vraag naar verpakte aardappelen sterk veranderd.

"Gemiddeld verwerken wij 900 tot 1000 ton aardappelen per week die wij verpakken", zegt marketingmedewerker Charlotte Warnez. "Wij maken zakken van 300 gram tot en met 5 kilogram en alles daar tussenin. 10 en 25kg-zakken zijn eerder een uitzondering. Zowel onze eigen bewaaraardappelen als die van de contracttelers komen uit de leemgrondgebieden in een straal van 250 kilometer rond het bedrijf. Het grootste deel is Belgische teelt, maar ook in Frankrijk telen we nogal wat specialiteiten. Voor de primeuraardappelen situeert de teelt zich in de mediterrane gebieden.

De aardappelen recht van het land of uit de stockageruimten staan klaar om gewassen, gesorteerd en verpakt te worden.

Jacuzzi voor aardappelen
Wanneer de aardappelen met de vrachtwagen in de fabriek binnenkomen, worden ze flink onderhanden genomen voordat ze in een zak eindigen. Als eerste worden de aardappelen gewassen. "Tijdens dat proces willen wij ervoor zorgen dat de aardappelen zo min mogelijk blauwstoot oplopen", zegt Charlotte Warnez. "Dit doen wij door de aardappelen in een soort van verwarmde jacuzzi te wassen, waardoor ze nadien minder blauwschade op kunnen lopen. Vervolgens gaan de aardappelen verder naar een optische sorteermachine, waar ze op grootte worden gescheiden, en waar groene en andere plekken gesorteerd worden."


De ongewassen aardappelen onderweg naar de 'jacuzzi'.

Het wasproces van de aardappelen.


Gewassen en wel onderweg om gesorteerd te worden.

Automatisch magazijn
Wanneer de aardappelen op de juiste wijze gesorteerd zijn, worden de kisten met aardappelen automatisch op de juist plaats in de fabriek gezet. "Door middel van een barcode op de kisten, lezen de sensoren precies uit waar de kist met de gesorteerde aardappelmaten naartoe moeten", vertelt Charlotte. "Wanneer de lading aardappelen in de kist voldoet aan de eisen, gaan ze naar het magazijn toe. Is dat niet het geval, dan worden de aardappelen handmatig nog een keer gecontroleerd. Of de tweede controle nodig is, hangt meestal af van het seizoen. Nu is de kwaliteit van de aardappelen goed, maar hoe later in het seizoen, des te groter de kans is dat dat een tweede controle vaker nodig is."


Onderweg naar de optische sorteerder die controleert wat de maat en kwaliteit is.


Het sorteerproces.


Door middel van een barcode aan de zijkant van de kratten, weet het computersysteem wat de gesorteerde aardappelen heen moeten.

Alle vormen en maten
Wanneer de aardappelen gewassen en gecontroleerd zijn, kunnen ze verpakt worden. Een 10-tal lijnen verpakken verschillende gewichten, voor verschillende retailers in Belgiƫ. "De aardappelen vallen uiteindelijk vanuit de weegsystemen in een zak en worden vervolgens dicht gemaakt. De verpakkingen zijn heel uiteenlopend: van stoomverpakkingen tot schalen, papieren zakken, sta-zakken, noem maar op" zegt Charlotte Warnez. "Wij hebben vaste afnemers die onze zakken kopen onder private label. Dagelijks en just-in-time voorzien wij het transport naar onze klanten."

Op de achtergrond een aantal inpaklijnen waar verschillende soorten, maten en gewichten verpakt worden. Op de voorgrond de aardappelen die al verpakt zijn.


Aardappelen via de vulbuis naar de zakken, die vervolgens gesloten worden.


De verpakte aardappelen.

Kleinere hoeveelheid aardappelen
Een opvallende trend die Charlotte waarneemt, is dat de zakken aardappelen die afgenomen worden steeds kleiner aan het worden zijn. "We merken dat we meer kleinere zakken verkopen in vergelijking met vroeger", zegt Charlotte. "Vroeger verkochten we vooral zakken van 5 kilogram, tegenwoordig is dat vaker 2,5 kilogram. Ook zien wij een stijging van de zakken van 1 kilogram. Gezinnen worden steeds kleiner en we eten steeds vaker buiten de deur. Mensen koken minder vaak dan vroeger het geval was. Daarom zijn de wat kleinere verpakkingen populairder aan het worden, maar ook verpakkingen waar de aardappel in de magnetron gegaard kan worden, wordt steeds meer gevraagd. Hetzelfde geldt voor krieltjes, die niet geschild of gesneden hoeven te worden. De tendens die wij zien is dat het volume dat wij verkopen eerder stabiel is, maar de hoeveelheid zakken die de deur uit gaan juist stijgt."


Verschillende verpakte varianten van Warnez. Bron: Warnez.

Precies formaat
Volgens zaakvoerder Jan Warnez gaat het goed met het verpakkingsbedrijf uit Tielt. Volgens de man is Warnez de marktleider in zijn sector van Vlaanderen, als het gaat om de kleine verpakkingen van aardappelen. "Onze kracht is dat wij de aardappelen in verschillende uniforme vormen en maten kunnen aanbieden", zegt de zaakvoerder. "Als een klant van ons een bepaalde maat aardappelen wil hebben, dan zorgen wij ervoor dat hij alleen die maat aardappelen krijgt. Neem als voorbeeld de gevulde aardappelen die in de plastic bakjes in de schappen van de supermarkten te vinden zijn. Doordat die fabrikant een bepaalde grootte van de bakjes aanschaft, zitten zij vast aan een bepaald kaliber. Daarom leveren wij precies die uniforme aardappelen, die in de plastic bakjes passen. Wij merken dat vooral de vraag naar dat soort producten stijgt."

Algemene afbeelding waarop goed te zien is waarom de aardappelen in bepaalde gevallen specifieke afmetingen moeten hebben.

Voor meer informatie:
Warnez
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 Tielt (Belgiƫ)
T: 0032 (0)51 400 812