Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoop op late regens vervliegt met aanvang zomerregens binnenland

Vraag naar water in de West-Kaap groter dan aanvoer

De vraag naar water in de West-Kaap, in Zuid-Afrika, is groter dan de toevoer. Afgelopen week werd een afname van 0,1 procent gemeten in de waterniveaus van deze provincie. De week ervoor was er een lichte stijging van 0,4 procent.
 
De onvoldoende regenval van vooral de afgelopen winter wordt vooral duidelijk als we kijken naar het waterniveau bij de Theewaterskloof-dam, dat ieder jaar op 25 september wordt gemeten. In 2013 was het reservoir bij deze grote dam, waarvan zowel Kaapstad als de omliggende landbouwgebieden afhankelijk zijn, nog voor 104,5 procent gevuld. Vorig jaar was het op dezelfde datum nog maar voor 53,2 procent vol. Deze week staat het cijfer op 28,4 procent, waarbij opgemerkt moet worden dat de laatste 10 procent niet bruikbaar is vanwege alle slib en modder.


Waterniveaus bij de zes grote dammen van de West-Kaap, 2013 - 2017.
De Theewaterskloof-dam weergegeven in helderblauw.
Bekijk hier de grafiek in groot formaat. Bron: City of Cape Town


Iets meer dan twee maanden geleden was het reservoir nog voor 20 procent gevuld. De kleine toename uit het winterseizoen kan snel verloren gaan nu de zomer naderbij komt, het regenseizoen in de Kaap eindigt en het waterverbruik zal toenemen.

Hogedrukgebieden maken de weersystemen rond de Kaap totaal in de war doordat ze de koufronten die voor neerslag zorgen afzwakken. Een maand geleden kreeg onze redactie te horen dat alleen stormen en overstromingen in de winter van 2017 nog voor genoeg water kunnen zorgen. Dit geldt niet alleen voor de grote dammen in de regio, maar ook voor de talloze kleinere dammen. De tijd dringt echter en er lijkt niets van dien aard op komst.
 
Ondertussen zijn de eerste zomerse buien net gevallen in het binnenland. Er zijn voorspellingen dat de regenval deze zomer redelijk zal zijn.
Publicatiedatum: