Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Appelen zijn opnieuw de nummer 1 in Brandenburgse fruitteelt

Fruittelers uit de Duitse deelstaat Brandenburg hebben momenteel op een oppervlakte van 1.545 hectare fruitbomen staan. Appelen vormen met een teeltgebied van 873 hectare ook in 2017 de belangrijkste fruitsoort in de deelstaat. Het Bureau voor de Statistiek Berlijn-Brandenburg deelt mee dat op meer dan de helft van het fruitbomenareaal appelbomen groeien. Tendentieel gezien nam het areaal echter steeds verder af (2002: 1.484 hectare; 2007: 1.197 hectare en 2012: 1.131 hectare).



Bij de handappelen bepalen de rassen Elstar (14,5 procent) en Pinova (13,0 procent) de teelt, gevolgd door Jonagold (9,0 procent), Gala (8,5 procent) en Idared (7,6 procent). De hoofdteeltgebieden voor appelen bevinden zich in de districten Potsdam-Mittelmark, Märkisch-Oderland en in de stad Frankfurt (Oder).

Op 30 procent (464 hectare) van het fruitbomenareaal in Brandenburg worden kersen geteeld. Het areaal is afgelopen jaar echter wel duidelijk afgenomen. Pruimen groeien op 7 procent (114 hectare) van het totale areaal.

Verder worden er nog peren, maar ook walnoten, abrikozen, perziken en kweeperen in geringe omvang geteeld. Op bijna één vierde van het fruitbomenareaal (24 procent) wordt biologisch geteeld. Ook bij de biologische teelt is de appelteelt met een oppervlakte van 232 hectare bepalend. Ten opzichte van het laatste onderzoek in 2012 nam het fruitbomenareaal met 431 hectare af. In dezelfde periode bleef het aantal bedrijven echter constant (116 bedrijven).
Publicatiedatum: