Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Willem Koole, Frukar:

"Smaak eerste mandarijnen beter dan andere jaren"

Tholen - Het Spaanse citrusseizoen is al enkele weken aan de gang. "Opvallend dit jaar is dat de smaak van de mandarijnen beter is dan andere seizoenen. Hoe het precies komt, weet ik niet, maar dat onze klanten er blij mee zijn, is een feit. Sommige afnemers wachtten andere seizoenen altijd een paar weken, maar nu zijn ze meteen enthousiast over de smaak en wordt er volop gekocht. Dat is echt een leuke start van het seizoen", vindt Willem Koole van Frukar. De reden van de betere smaak zijn volgens hem de weersomstandigheden in Spanje in de afgelopen weken. 

Mandarijnen van Serena.

Eerste Satsuma van Serena
Hij vervolgt: "Bij Frukar bieden we verschillende merken aan maar vandaag komen de eerste Satsuma-mandarijnen weer binnen van Serena. De sinaasappelen worden op 13 oktober verwacht. Serena is een bekend merk in het citrus en we werken al bijna 25 jaar naar volle tevredenheid met deze afnemer. Zij geven aan dat er voldoende product zal zijn dit jaar." Naast Serena handelt Frukar ook in Pardo Gold, Suresco, Jugosas, Citrigold en nog een aantal andere merken. "Van deze merken komt het citrus al enkele weken binnen." Opvallend volgens de importeur is de toenemende vraag naar bladmandarijnen. "Pakweg 15 jaar geleden zag je die niet in Nederland. Tegenwoordig zitten we qua volume met en zonder blad denk ik op 50/50. Vooral op de groothandelsmarkten verkoopt het goed. Daarnaast begint de retail het ook regelmatig te introduceren."

De verse producten van Serena.

Minder sinaasappelen
Over het algemeen wordt er van citrus minder volume verwacht uit Spanje dit seizoen. "Dat heeft vooral te maken met de lange droge periode die er is geweest deze zomer. Hierdoor was de zetting niet optimaal. Vooral van de eerste sinaasappelen komen kleinere volumes. Wat dit seizoen weer wel mee zit is de maatvoering. Doordat er minder is, hebben de sinaasappelen meer ruimte gehad om te groeien en bieden we dikkere maten dan vorig jaar." Er gaan zelfs geruchten dat het Navelina-seizoen eerder zal stoppen. "Normaal zijn die er tot en met januari, maar mogelijk beginnen ze in die maand al met de late rassen. We zullen het zien."

Minder citroenen uit Turkije
Willem ziet het seizoen positief tegemoet. "Er wordt in ieder geval niet te veel citrus verwacht. De vraag is wel wat andere aanbieders zoals Marokko en Turkije gaan doen. We hoorden dat Turkije 50 tot 60% minder citroenen gaat oogsten. Dat zal zeker invloed hebben op de prijs. Spanje verwacht hetzelfde aantal citroenen." 

Voor meer informatie:
Willem Koole
Frukar
Tel: :+31 (0)180 64 65 32
wkoole@frukar.nl
www.frukar.nl