Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Truncatella publiceert eerste rapport Topaz appel

In Nederland bestaat ongeveer 30% van de biologische appelproductie uit schurft-resistente rassen zoals Topaz en Santana. Bij Topaz appelen komt er echter vaak rot voor na de opslag. Heet waterbehandeling (HWT) van verse appelen voorafgaand aan de maandenlange bewaarperiode is een belangrijke methode om infecties na de oogst te voorkomen, met name in de biosector. 



De temperatuur van de behandeling evenals de duur zijn verschillend per ras vanwege het risico op beschadiging van de schil. In januari 2016 hadden Topaz appelen uit biologische boomgaarden oppervlakkige beschadigingen als gevolg van deze behandeling. Daarnaast had tot 15% van de appelen typische laesies in de vorm van bruine onregelmatige vlekken die veroorzaakt werden door een onbekende schimmel. 

Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen hebben de schimmel onderzocht en bevestigden dat het om Truncatella angustata ging. T. angustata komt wereldwijd voor en is aangetroffen bij onder andere hondsroos en blauwe bessen. Dit is de eerste keer dat T. angustata appelbederf veroorzaakt na de opslag. De infectie wordt verergerd door de aanwezigheid van wonden die in dit geval het gevolg waren van de heet water behandeling. 


Bron: M. Wenneker, K. T. K. Pham, L. C. Boekhoudt, F. A. de Boer, P. J. van Leeuwen, T. C. Hollinger, B. P. H. J. Thomma, 'First Report of Truncatella angustata Causing Postharvest Rot on 'Topaz' Apples in the Netherlands', 2017, Plant Disease, Vol. 101 (3), pag. 508.
Publicatiedatum: