De Raad van Landbouw, Milieu, Klimaatverandering en Plattelandsontwikkeling van Valencia heeft zijn eerste prognoses gegeven voor het citrusseizoen van 2017/2018. De productie wordt geraamd op 3.143.984 ton, wat 20,3% (oftewel 800.000 ton) minder is dan in het vorige jaar. In de provincie Alicante daalt de productie met 20,9%, terwijl deze in Castellon afneemt met 23,6% en in Valencia met 19%.
De voornaamste reden hiervoor is de natuurlijke afwisseling van de citrusproducten. Ook heeft de grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen winter invloed gehad. Door de regen zijn de wortelen van de bomen aangetast, wat de bomen heeft verzwakt en een onregelmatige bloeiperiode heeft veroorzaakt. Daarnaast hadden ook de hoge temperaturen van mei een negatieve impact.
Elena Cebrián, raadslid voor Landbouw en Milieu, heeft een verslag over het aankomend seizoen gepresenteerd bij vertegenwoordigers van de landbouwsector, zoals AVA, La Unió, Asaja, COAG, FEPAC, UPA, Ailimpo, de commissie voor citrusmanagement en de federatie voor agro-food-coöperaties. Cebrián werd daarbij vergezeld door de regionale secretaris van landbouw, Francisco Rodríguez Mulero.
De afname in productie is duidelijker te zien bij mandarijnen (24,1% minder) dan bij sinaasappelen (7,6% minder) en citroenen (16,2% minder). De prognose gaat uit van een productie voor sinaasappelen van 1.526.706 ton. De productie aan mandarijnen wordt geraamd op 1.345.444 ton, terwijl naar verwachting 246.150 ton aan citroenen wordt geproduceerd. De grapefruitproductie zal neerkomen op 25.684 ton. De productie van mandarijnen wordt verminderd met 427.970 ton, waarbij specifiek de productie van Clemenules afneemt met 243.225 ton.
Bij de prognose is uitgegaan van een areaal van 3.243 hectare. Vorig jaar bedroeg het areaal 3.048 en in het seizoen van 2015/15 kwam het areaal neer op 2.247. Het aantal geregistreerde teeltbedrijven komt neer op 7.588, terwijl er in 2016 6.399 teeltbedrijven waren geregistreerd.
Het verslag bevat ook een balans van het einde van het seizoen van 2016/17. Elena Cebrián wees op het feit dat de regio van Valencia nog steeds de belangrijkste citrusproducent van Spanje is. Het volume van het afgelopen seizoen van 3.943.213 ton is slechts 0,3% lager dan het cijfer van een jaar geleden. Citrus uit Valencia heeft een aandeel van 55,4% in de totale citrusteelt van Spanje, gevolgd door Andalusië met 29,4% en Murcia met 12,2%.