Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koelcellen op zonne-energie voor Nigeriaanse telers

Al ruim tien jaar maakt Nnaemeka Ikegwuonu radioprogramma's voor kleinschalige telers op het platteland van Zuid-Nigeria. Zijn shows worden uitgezonden op de Smallholders Farmers Rural Radio, een station dat in 2003 werd opgericht. Ikegwuonu was toen pas 21 jaar oud. 



Ikegwuonu, die zelf ook groententeler is, weet als geen ander hoe groot de verliezen in de sector zijn als gevolg van het gebrek aan koude opslagfaciliteiten. In Nigeria gaat 60% van de AGF-productie van kleinschalige telers verloren omdat zij geen toegang tot geschikte bewaar- of verwerkingsfaciliteiten hebben. 

Ikgewuonu wil dit probleem aanpakken met zijn ColdHubs oplossing, die bestaat uit inloopkoelcellen die werken op zonne-energie en bedoeld zijn voor telers, retailers en groothandelaren. De koelcellen worden geplaatst op locaties waar veel voeding wordt geproduceerd of verkocht, zoals op markten. 

Winstgevende oplossing voor verliezen na de oogst
Ikegwuonu ging op zoek naar een duurzame oplossing tegen verlies van AGF na de oogst. In 2014 startte hij met zijn team van de Smallholders Foundation een sociale onderneming die hij 15 jaar geleden oprichtte, een onderzoeksproject dat uitmondde in de bouw van de eerste koelcel. Hij bracht een bezoek aan wetenschappers in Dresden waarna het ontwerp voor de ColdHub binnen drie weken tot stand kwam. Hiermee was een nieuwe for-profit onderneming geboren die een grote maatschappelijke impact zou hebben, laat Ikegwuonu weten. 

Ikegwuonu en zijn team ontwerpen en installeren de koelcellen die telers en handelaren in staat stellen de houdbaarheid van hun groenten en fruit tot wel 21 dagen te verlengen. "Het is een robuust milieuvriendelijk systeem," legt de ondernemer uit. "De koelcellen werken op zonnepanelen. De extra energie, die overdag in de panelen wordt opgeslagen, wordt gebruikt om 's nachts te koelen. We maken hierbij gebruik van degelijke accu's."

In de beginfase heeft ColdHubs telers voorgelicht over de voordelen van AGF-opslag in de koelcellen. Inmiddels zijn er vijf koelcellen geplaatst, onder andere op markten. Het bedrijf heeft ook al een ColdHub in Lagos geïnstalleerd en bereidt momenteel de plaatsing van nog eens 10 units in Nigeria voor.

Publicatiedatum: