Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
hallo Canada

Eerste fase handelsakkoord CETA van start

Het Canadees-Europese handelsverdrag CETA is vanaf vandaag van kracht. Tenminste, een aantal onderdelen ervan. Sommige van de afspraken zullen pas gelden als de parlementen van de EU-landen ze hebben goedgekeurd, maar een deel van de afspraken gaat vandaag al van start. "Een voorlopige toepassing", noemt de overheid het. "Omdat het lang kan duren voordat de parlementen van alle EU-landen een verdrag hebben goedgekeurd.

CETA is een handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU), de landen van de EU en Canada. Nederland is partij bij dit verdrag. In CETA staan afspraken over onder andere de handel in goederen, diensten en investeringen. "Met het CETA verdrag worden alle handelsbelemmeringen en invoerrechten snel afgebouwd. De handelsbetrekkingen tussen de twee continenten zullen dan ook sterk worden geïntensiveerd, is de verwachting", verduidelijkt de overheid. Volgens minister Ploumen kan CETA voor Nederland jaarlijks tussen 600 miljoen en 1,2 miljard euro opleveren. Exporteurs hoeven geen douanerechten meer te betalen.

Maar in Nederland is er flink wat kritiek geweest op het plan. "CETA en TTIP werken het afwentelen van maatschappelijke kosten in de hand", reageerde Volkert den Engelsman vorig jaar. Uit een kritisch manifest van Milieudefensie blijkt bovendien dat de export qua hoeveelheid wel stijgt, maar qua waarde zal dalen. Bovendien vrezen ze dat grote bedrijven overheden kunnen aanklagen en zo invloed krijgen op Nederland als die er niet alles aan doen om hun winst te vergroten.

Volgens de overheid zijn lagere prijzen echter een pluspunt. "Producten uit Canada, zoals zalm, schaaldieren, schelpdieren en machines, worden daardoor goedkoper in Nederland. Dat is gunstig voor Nederlandse consumenten en bedrijven." En ook de hogere export is gunstig, vinden ze. "CETA zorgt voor de afschaffing van 98% van de Canadese importtarieven op Europese producten. Nederlandse producenten van bijvoorbeeld elektronische apparaten, sierbloemen, racefietsen, kaas, pasta en koekjes kunnen hierdoor goedkoper exporteren naar Canada. Dat zorgt voor nieuwe kansen voor Nederlandse bedrijven en leidt op termijn tot extra werkgelegenheid."

Publicatiedatum: