Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dramatische afname FCM in Westkaap dankzij intensieve aanpak en samenwerking sector

Zuid-Afrikaanse fruitsector bereidt zich voor op nieuwe EU-regels

De nieuwe EU-regels met betrekking tot de Afrikaanse fruitmot (FCM)zullen niet alleen op citrus van toepassing zijn maar ook op de export van perziken, nectarines, granaatappelen en paprika's. 

De steenfruitsector heeft zijn ontwerp-protocol voor de nieuwe FCM-regelgeving klaar en de boomgaarden staan al bij het Ministerie van Landbouw (DAFF) geregistreerd voor de export naar de EU. "Het duurt niet lang meer voordat het steenfruitseizoen begint en hoewel de regels pas op 1 januari ingaan, moest de sector snel actie ondernemen," legt Mariëtte Kotze van HORTGRO uit. 

Evenals dat van de citrussector is het protocol van de steenfruitsector gericht op een preventieve systeembenadering in boomgaarden en pakstations, die gebaseerd is op herkenning, monitoring en strategieën zoals de verwarringstechniek, boomgaardontsmetting en gerichte beheersmaatregelen. Gelukkig wordt steenfruit als een gewas met een laag risico beschouwd. Inspectiepunten bij de aankomst en het verlaten van in het pakstation maken het Peach & Nectarine FCM Management System compleet. 

De granaatappelsector heeft zijn protocollen ook gebaseerd op de principes van een systeembenadering om te garanderen dat de zendingen niet besmet zijn met FCM. 
Brent Geddes, van Pomona, zag het aantal gevallen van FCM de laatste jaren sterk dalen. "De laatste twee jaar hebben we nauwelijks last van motten gehad," vertelt hij. Dit valt op veel meer plaatsen in de West- en Noordkaap op, laat Jack Wittles weten, voorzitter van POMOSA, de vereniging van granaatappeltelers. 

De afname van FCM is te danken aan de nauwe samenwerking tussen steenfruit-, citrus- en granaatappeltelers in de Westkaap, waarbij methoden zoals de verwarringstechniek en onderlinge afstemming van sprayprogramma's effectief blijken te zijn. 



mariette@hortgro.co.za

Jack Wittles 
POMASA
Tel: +27 21 870 2900

Brent Geddes
Pomona
Tel: +27 82 619 2700
Publicatiedatum: