Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage World Food Moscow

Tholen - Van 11 t/m 14 september werd in Moskou de World Foodgehouden. 1433 bedrijven uit 65 landen hadden een stand en zo'n 30.000 mensenbezochten de beurs. 61% van hen was Russisch. Op het totaal van de beurs zijn er drie AGF-hallen met een breed internationale inzending. Er stonden veel bedrijvenuit Egypte, Marokko en Turkije. Ooklanden als Mexico, Peru en Argentiniƫ waren goed vertegenwoordigd. De Russen zelf hadden de mooistestandscreaties, Azerbeidzjan was aanwezig met vooral aan tomatengerelateerdebedrijven en Poolse bedrijven met hardfruit. Ook de Chinezen waren goedvertegenwoordigd.

Ooit stonden op de beurs tientallenNederlandse en Belgische exportbedrijven, maar dat is verleden tijd. Uit Nederland viel op dat Hoofdman Roodzant van de partijwas met een last-minute stand en ook Interko was van de partij. De zes Belgische standhouders waren in combinatiemet de VLAM aanwezig in een gezamenlijke stand. De gemeenschappelijke aard vandeelname is toch vooral de bestaande klanten ontmoeten. De handel die nu gedaanwordt, is re- export waar geen importbelemmeringen op zitten.



"Onze leidersmoeten meer empathie krijgen voor de Russische standpunten en van hun eigengelijk af kunnen stappen en begrip op leren brengen voor de Russischestandpunten, zodat banden weer hersteld kunnen worden", aldus Dries Sebrechts van DSF.

Algemeen was de opinie onder de standhouders dat de boycot nu lang genoeg heeft geduurd. En wat de resultaten zijn? Landen zetten hunhakken in het zand en alles zit muurvast. Of een licht herstel wat uitmaakt,valt te betwijfelen. Kijk maar naar Turkije. Nog steeds zitten er haken en ogenaan de export van AGF producten vanuit dat land naar Rusland. De vraag isof de Russen nog wel op AGF-handel uit de EU zit te wachten. De eigen productieis explosief gegroeid en zal de komende jaren alleen maar toenemen, omringendelanden krijgen steeds betere kwaliteit geteeld en de weg en contacten naar allelanden in de wereld zijn bekend en gelegd.

Verschillende AGF'ers uit Nederland en Belgiƫ kwamen naar debeurs als bezoeker. Sommigen uit nieuwsgierigheid, anderen om hun bestaanderelaties met betrekking tot overzees fruit te ontmoeten. In de fotoreportage eensfeerimpressie.

Auteur en fotograaf: Andries Gunter

Publicatiedatum: