Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Málaga verwacht dit jaar grotere mango-oogst

Na een aantal jaren met wisselende resultaten lijkt de mangoproductie van de Spaanse provincie Málaga stabiel te blijven. Dat zegt de landbouwvereniging Asaja-Málaga over het huidige mango-seizoen, dat onlangs is begonnen. De oogst wordt geraamd op iets hoger dan de 20.000 ton van vorig jaar. In 2016 werd hiermee een omzet gegenereerd van ongeveer €25 miljoen.

De oogst begon eerst met mango's in kassen en ging daarna verder met het Tommy Atkins-ras. Dit is het vroegste ras van alle mangosoorten die vollegronds worden geteeld. De Osteen-mango is het meest voorkomende ras in Málaga en wordt nu sinds twee weken geoogst. Hierna volgen de late rassen Kent en Keitt. Volgens prognoses blijven de prijzen stabiel hoewel er wat wisselingen te zien zijn tijdens het verloop van het seizoen. De Osteen heeft nu een prijs van tussen de €1,20 en €1,30 per kilo.

Mango's hebben een kort oogstseizoen, waarbij de Osteen het grootste aandeel in de productie heeft. Andere rassen die meer voorkomen zijn de Keitt en mango's als de Palmer, Kent en Tommy Atkins. Het introduceren van nieuwe rassen kan mogelijk het seizoen langer door laten lopen en zodoende zorgen voor een aanbod dat een aantal maanden langer op de markt beschikbaar is. Het instituut voor subtropische en mediterrane glastuinbouw, IHSM La Mayora, pleit al jaren voor meer diversificatie onder mangorassen. Het instituut is tegen het focussen op een enkele mangosoort, zoals nu het geval is. Daarom heeft het IHSM grondig onderzoek verricht naar de landbouwkundige kenmerken van andere rassen die mogelijk interessant zijn voor de sector.

Uitbreiding van de productie
De mangoteelt in Málaga neemt in rap tempo toe. In de komende jaren wordt daarom verwacht dat de productie significant gaat toenemen. Op dit moment zijn mango's na avocado's het belangrijkste subtropische gewas van Málaga.

Een van de meest aantrekkelijke kenmerken van mango's voor export naar Europa is dat het fruit binnen slechts 24 uur op de markt kan worden gezet. Zodoende kunnen mango's worden geoogst als ze precies rijp genoeg zijn. In andere teeltgebieden is alleen mogelijk als gebruik wordt gemaakt van luchttransport, wat de prijzen van mango's aanzienlijk toe laat nemen. Op dit moment wordt het grootste deel van de mangoproductie van Málaga naar het buitenland geëxporteerd.

Tegelijkertijd is er ook een significante toename te zien in consumptie in de thuismarkt. Veel consumenten zijn echter vooralsnog onbekend met het fruit. Ondanks dat is er in markten als Mercamadrid een groot aanbod aan mango's uit Málaga en Granada is te vinden, wat de toenemende interesse van de Spaanse consument laat zien.


Bron: diariosur.es
Publicatiedatum: