Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoe geef je leiding aan je maatjes?

De zure appel van verantwoordelijkheid.

Anton werkt al 4,5 jaar bij zijn werkgever. Hij heeft het naar zijn zin. Leuke collega's. Heel gezellig onderling. Een paar maanden geleden heeft hij promotie gemaakt en nu is hij de teamleider van z'n maatjes. Hij vindt het lastig om zijn plek in te nemen. Hoe kan hij ze aanspreken en aardig gevonden worden tegelijkertijd?

Eerder schreef ik al een artikel over verantwoordelijkheid. Ik vertelde dat verantwoordelijkheid niets te maken heeft met schuldgevoel. Zolang je je schuldig voelt, ben je verlamd. Dat draagt niet bij aan oplossingsgerichtheid. Verantwoordelijkheid houdt volgens mij in dat je, vanuit jouw rol, met inachtneming van jezelf, bijdraagt aan het grotere geheel. Daar zitten een aantal componenten in.



'Vanuit jouw rol': dat wat binnen jouw cirkel van invloed valt. In dit geval is Anton net teamleider geworden. Dat betekent dat hij te maken krijgt met het fenomeen van inklokken. In zijn bedrijf is daar een langlopende discussie over. Medewerkers zouden het graag anders geregeld zien. Nu dat Anton teamleider is, vinden ze dat hij daar wat aan moet veranderen. Maar past dit bij de rol van Anton? Nee. Ligt het binnen zijn vermogen om hier iets aan te veranderen? Nee. Hij kan het hoogstens nog een keer ter sprake brengen. Wat de directeur ermee doet, is aan hem.

'Met inachtneming van jezelf': De valkuil voor Anton is om het goed te willen doen in de ogen van zijn maatjes. Zijn eerste reactie was dat hij 'zijn best zou doen' om er iets aan te veranderen omdat hij zijn plek niet innam. Hij wíst dat hij hier geen invloed op had. Dat zei hij niet. Integendeel. Hij wekte de verwachting dat hij wel iets zou kunnen regelen. Als Anton dat een paar keer doet, boet hij in aan geloofwaardigheid. Dat maakt het niet gemakkelijker om zijn team aan te spreken op gedrag. Anton doet er verstandig aan om juist vanaf het begin zijn plek in te nemen.
Dan 'draagt hij bij aan het grotere geheel'. In dit geval betekent dit dat Anton duidelijk moet maken dat het inklokken niet binnen zijn verantwoordelijkheid valt. Hij kan zeggen dat hij het nog een keer onder de aandacht zal brengen. Dat is het hoogst haalbare resultaat.

Waarschijnlijk zal de directeur Anton vertellen dat hij zich vooral bezig moet houden met zijn eigen zaken en dat de kloktijden niet onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De mensen in het team van Anton zullen het hem niet in dank afnemen. 'Aan Anton heb je niks.' 'Van Anton hadden we meer verwacht.' In de ogen van zijn maatjes, maakt hij zich schuldig. Aan 'overlopen', 'niet voor hun belang opkomen'… vul maar in. Verantwoordelijkheid nemen, gaat dus wel degelijk gepaard met je schuldig maken. Je schuldig máken is weer iets anders dan je schuldig vóelen. Bij het één gedraag je je op een volwassen manier. Niet iedereen vindt je even aardig… op dat moment. Bij het ander blijf je hangen in schuldgevoel. Dan wil je het de volgende keer 'goedmaken'. Dat kan niet. Het lijkt een zure appel, maar uiteindelijk levert het erkenning en waardering op. En een hoop duidelijkheid. Loop jij binnen jouw bedrijf tegen een vergelijkbare situatie aan? Naast individuele coaching geef ik trainingen aan leidinggevenden. Neem gerust contact op om een afspraak te maken.

Opleiding 'Praktisch toepassen van systemische kennis'
Wil je als leidinggevende problemen bij de wortel aanpakken, zodat je niet aan symptoombestrijding doet, maar zaken duurzame aanpakt? Dan is de opleiding 'Praktisch toepassen van systemische kennis' misschien wat voor jou. Totaal 6 dagen tussen 30 oktober 2017 en 12 februari 2018.

Fiona Cook op AGF.nl
Fiona heeft een commerciële achtergrond in het bedrijfsleven en coacht ruim 12 jaar eigenzinnige individuen en teams. Ze begeleidt bedrijven die zich op het gebied van leiderschap en communicatie willen ontwikkelen om de slag te maken die noodzakelijk is om met de toenemende concurrentie om te kunnen gaan. Ze is doortastend, confronterend en menselijk tegelijk. In haar columns op AGF.nl geeft ze praktisch toepasbare tips.

Voor meer informatie:
Fiona Cook
Cookcoaching
Rotterdam – Nederland
Tel: 0031 6 2041 5795
fiona@cookcoaching.nl
www.cookcoaching.nl
Publicatiedatum: