Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israël: Rosj Hasjana goed voor 10% grotere AGF-afzet

De voorbereidingen voor de Joodse Nieuwjaarsviering, Rosj Hasjana, zijn momenteel in volle gang. Op deze feestdag, die dit jaar op 20 september valt, wordt er traditioneel veel meer fruit gegeten dan gedurende de rest van het jaar. Importeurs en winkeliers moeten dan ook van tevoren hun zaakjes op orde hebben om verzekerd te zijn van voldoende voorraden. 



Volgens de Joodse traditie hoort men op deze dag iets zoets te eten als symbool voor het 'zoete' nieuwe jaar. In honing gedoopte appelpartjes zijn het bekendste voorbeeld hiervan. De vraag naar appelen neemt in de week voorafgaand aan het feest doorgaans dan ook met ruim 10% toe. In een normale week consumeren Israëliërs 730 ton appelen, maar deze week bedraagt de consumptie 835 ton. 

Hoewel Israël een grote appelproducent is, moet het land ook nog ongeveer 26.000 ton appelen uit Europa en de Verenigde Staten importeren om aan de groeiende lokale vraag tegemoet te kunnen komen. 

Gal Zahav van retailketen Shupersal legt uit dat de afzet gedurende deze periode een vlucht neemt. "Naast appelen, veruit de belangrijkste categorie, wordt er over het algemeen meer gekocht in supermarkten omdat mensen thuis feestmaaltijden bereiden. Granaatappelen zijn ook nog verkrijgbaar tijdens de nieuwjaarsviering en vinden dankzij hun zoete smaak gretig aftrek."

Hoewel het exportseizoen voor vroege granaatappelen momenteel alweer ten einde loopt, is de productie nog wel toereikend om aan de lokale vraag te kunnen voldoen. Gemiddeld consumeren Israëliërs jaarlijks ongeveer 3 granaatappelen, waarvan 2 tijdens de feestdagen. De afzet neemt in deze periode 800% toe. 

Vorig jaar bedroeg de totale granaatappelproductie 66.000 ton, waarvan er 18.000 ton werden geëxporteerd. Het overige volume was bestemd voor de binnenlandse markt, en werd voornamelijk tijdens de feestdagen afgezet. Dit jaar is de productie groter omdat nieuwe rassen en plantages productief zijn geworden.
Publicatiedatum: