Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Japan heft importverbod op aardappelen uit Idaho na 11 jaar op

De Japanse overheid heeft na 11 jaar het importverbod op de aardappelen uit Idaho opgeheven. Idaho is de grootste aardappelteler van de VS. Onlangs is bevestigd dat het risico op insecten en ongedierte verminderd is. Japan weigerde in 2006 alle aardappelexporten uit de VS. Later werd de import weer toegestaan, behalve uit de staat Idaho, waar de plaag ontstaan was. 

De meeste aardappelimport wordt gebruikt voor het maken van aardappelchips. De afgelopen tijd is de vraag naar dit product weer gestegen. De overheid beweert dat de import weinig invloed heeft op de grootste aardappeltelers in het land, zoals Hokkaido. De huidige aardappelimport is namelijk aanzienlijk kleiner dan de binnenlandse teelt. 

In april 2006 maakte het Ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij bekend dat ze de aardappelimport uit de VS zouden stopzetten, omdat er aardappelcysteaaltjes werden ontdekt in Idaho. Nadat de grond getest en onderzocht was, werd in 2007 het verbod in alle staten opgeheven met uitzondering van Idaho.

Voordat het verbod werd opgeheven, controleerde het Ministerie de beheerssituatie en werden er experts naar de VS gestuurd. Tokio heeft de overheid van de VS al ingelicht over deze beslissing. In het voorjaar moesten sommige grote producenten in Japan de verkoop van sommige producten stopzetten vanwege het aardappeltekort. De lage temperaturen en tyfoons veroorzaakten een slechte oogst in Hokkaido.

De aardappelimport uit de VS bedroeg vorig jaar 28.000 ton, meer dan 3,5 keer zo veel als vijf jaar geleden. 

Publicatiedatum: