Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bedrijvigheid transport hoogste punt in 6 jaar

TLN: Grote groei in transportsector zorgt voor tekort aan arbeidskrachten

Uit de laatste conjunctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland blijkt de Nederlandse transportondernemers het drukker hebben dan ooit. Onder andere door de aantrekkende economie bereikt de bedrijvigheid in de transportsector het hoogste punt in 6 jaar. Daar zit echter ook een keerzijde aan. Het tekort aan personeel wordt steeds groter. Bijna 40 procent van de transportondernemingen meldden voor het tweede kwartaal een tekort aan arbeidskracht, laat TLN weten.

Sector profiteert van groeiende economie 
De deelmarkten die het meest profiteren van de groei zijn de sierteeltsector en vervoer van bouwmaterialen, gaven de transportondernemers aan. Ook het tank / silovervoer en geconditioneerd transport (koel- en warmtetransport) deden het goed in het tweede kwartaal. De internationale bedrijvigheid laat een stijgende lijn zien. Hier geven de transporteurs voor het eerst in meerdere jaren een cijfer boven de 8,0.

Vet op de botten
Het omzetniveau stijgt ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het winstniveau stijgt naar het hoogste punt sinds eind 2015. "Dat is heel belangrijk voor de transportsector", aldus TLN voorzitter Arthur van Dijk. "De sector heeft na de crisis weer wat vet op de botten nodig. In de komende jaren komen er nog stevige investeringen in onder andere duurzaam en schoner materieel aan. Daar moet ook ruimte voor zijn." 

Prijzen onder de maat
Volgens een groot aantal ondernemers zijn de prijzen nog steeds onder de maat. Het gaat vooruit, geeft de sector aan, maar een groot deel is nog steeds ontevreden over het prijsniveau. Dat laat ten opzichte van het vorige kwartaal een licht stijgende lijn zien. De grootste stijging van het prijsniveau zien we bij onder andere exceptioneel vervoer en bouwmaterialenvervoer. 

Tekort aan arbeidskrachten
Onder meer door de vergrijzing en de sterk aantrekkende arbeidsmarkt kampt de sector, net nu ze weer opkrabbelt van de crisis, met een enorme krapte op de arbeidsmarkt. De vacaturegraad is op het hoogste punt in bijna 10 jaar. Ondanks allerlei succesvolle wervingstrajecten, waaronder het zijinstromers project waar 2000 chauffeurs uit voortkwamen, blijft het lastig genoeg goed personeel te vinden.

Bron: TLN
Publicatiedatum: