Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Nieuwe NAFTA zorgt voor duurdere avocado's

Eens was de prijs voor avocado's $1,50. De volgende dag het dubbele. Deze week stijgen de prijzen voor avocado's tot recordhoogte. De prijzen blijven onvoorspelbaar want ze zijn afhankelijk van de nieuwe onderhandelingen van Trump met NAFTA (North American Free Trade Agreement).



Amerikanen zijn gewend dat ze AGF kunnen kopen zoveel en wanneer ze maar willen dankzij de grote invoer vanuit Mexico. Voor de meestgebruikte Hass avocado's is dat pure noodzaak. Maar ook hier schommelen de prijzen. De regelmaat van vraag en aanbod gelden nog steeds, ook al wordt de levering beïnvloed door factoren zoals weersomstandigheden en arbeid. In de afgelopen paar weken is de vraag naar avocado's hoger dan het aanbod. 

Steve Barnard, chief executive of Mission Produce: "Avocadobomen zijn wispelturig. Ze vinden het te koud of te warm. In Florida is het te vochtig. Daarom is Zuid-Californië de enige plek waar je Hass kan laten groeien qua klimaat, temperatuur, bodem enz. Hier is echter geen ruimte meer voor nog meer bomen, door verstedelijking en ruimtelijke kosten. In theorie zouden de citrusboomgaarden kunnen worden omgezet naar avocadobomen maar dat is riskant vanwege de hitte en kou waar de avocadobomen gevoelig voor zijn. Wanneer in de winter in Californië geen avocado's groeien zijn ze er in Mexico gelukkig nog wel. 75 - 80% van wat de Amerikanen consumeren komt daar vandaan. De rest is afkomstig van Peru, Chili, de Dominicaanse Republiek en Californië. (Colombia volgt binnenkort). Per hoofd van de bevolking werd vorig jaar meer dan 7 pond (meer dan 3 kilo) avocado's gegeten. In 1996 was dit nog maar 1 pond per persoon. Dit was voordat Mexico toegang had tot de Amerikaanse markt. 

Groeiende vraag
Ook in China en Europa wordt de vraag naar avocado's steeds groter. Doordat het klimaat niet meewerkte was er vertraging bij de nieuwe avocado-oogst en daar reageren de prijzen weer op en worden ze zo hoog. Door een groep van 8 AGF bedrijven wordt voorspeld dat de prijs nog hoger kan stijgen. Dit is afhankelijk van hoe de onderhandelingen van Trump met NAFTA verlopen. Tot op heden beschermden deze regels de Amerikaanse producenten tegen buitenlandse concurrenten die producten in de VS verkopen voor minder dan de productiekosten, waarvan sommigen zelfs met subsidies uit eigen land. 

Sommige Amerikaanse producenten, waaronder de tomatentelers uit Florida willen dat het makkelijker wordt om dergelijke plichten op te leggen. In tegenstelling tot Californië groeit het hier het hele jaar door en zien ze de Mexicaanse telers als oneerlijke concurrentie. Maar dergelijke veranderingen zouden de doos van Pandora kunnen openen van grensoverschrijdende plichten, waardoor Mexico zich terug zou gaan trekken. De coalitie schreef een brief aan de secretaris van Koophandel Wilbur Ross, handelssecretaris Robert Lightizer, landbouwsecretraris Sonny Perdue en directeur Gary Cohn van de nationale economische Raad. Daarin werd vermeldt dat, zodra de seizoensgebonden tarieven ingevoerd zouden worden voor tomaten en daardoor Mexico of Canada hun handelszaken kunnen initiëren en een breed scala van landbouwproducten kunnen invoeren, de handel in grote lijnen beperkt kan worden. Lightizer heeft nog geen commentaar gegeven op deze email.

In de wereld van de landbouw die te maken heeft met het seizoen en de bederfelijkheid wordt soms geproduceerd onder de kostprijs zodat ze niet hoeven te verkopen aan verwerkingsbedrijven onder de kostprijs of bedorven fruit weg moeten gooien. Alleen de dreiging van federaal onderzoek zorgt ervoor dat er geproduceerd wordt voor Amerika. Soren Bjorn, president van Driscoll's of America: "Iedereen maakt zich zorgen over de anti-dumping wetten." Veel van zijn bessen groeien in Mexico. Net als andere producerende bedrijven verkoopt hij soms onder de kostprijs maar door de gewijzigde bepaling die momenteel loopt, zou dat wel eens de langste tijd geduurd kunnen hebben. "We maken ons ongerust, als bedrijven dat we buiten de verkoop onder de kostprijs alleen nog de mogelijkheid hebben om het product uit de markt te halen. Want anders betaalt de consument de rekening. We moeten gaan voor een zaak die goed is voor alle partijen." 

Publicatiedatum: