Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een op de vijf miljonairs is agrariër

De agrarische sector in Nederland is het rijkst, gemeten naar waarde van bezit, niet naar waarde van het inkomen. Een op de vijf miljonairs is agrarisch ondernemer. De helft is melkveehouder, een kwart is teler van granen of groenten. Zij hebben een miljoen euro of meer aan vermogen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag presenteert.


Werkzame hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens naar bedrijfstak, 2015

Netto vermogen
In het meetjaar 2015 waren er 106 duizend miljonairshuishoudens in Nederland. Dat is een fractie meer dan een jaar daarvoor. De waarde van de eigen woning is niet meegerekend. Tot bezit rekent het CBS het spaargeld, aandelen en andere effecten en ander onroerend goed dan de eigen woning, zoals grond, bedrijfsgebouwen en beleggingspanden. Eventuele schulden zoals bedrijfskredieten en consumptieve leningen heeft het CBS van het vermogen afgetrokken. De cijfers laten het netto vermogen (bezit minus schulden) van huishoudens zien.

Verdiensten
In twee derde van de miljonairshuishoudens is er een werkende kostwinner. De grootste groep (19 procent) daarvan is dus als agrarisch ondernemer werkzaam in die sector. Hun vermogen bestaat voornamelijk uit landbouw- en weidegrond en stallen. Acht op de tien (werkende) miljonairs zijn ondernemer en de landbouwsector telt relatief veel zelfstandigen. Dat agrariƫrs veel vermogen hebben, zegt niets over hun verdiensten. Hun inkomen fluctueert van jaar tot jaar en hangt af van de sector waarin de agrarisch ondernemer actief is.

Bron: CBS, Volkskrant
Publicatiedatum: