Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK rapporteert stijgende lijn aardappelschurft

Nu de aardappeloogst in het Verenigd Koninkrijk vordert wordt duidelijk dat er sprake is van wijdverspreide aardappelschurft. Het weer was vorige week wat wisselvallig met koelere temperaturen en dan weer warm en zwoel en/of regenbuien. 

Het Oosten
In het Oosten is een goede en vaak bovengemiddelde opbrengst gerapporteerd in vergelijking met vorige jaren. De oogst van de vroege rassen vordert en de meeste gewassen zijn nu verbrand hoewel de schil langer goed bleef dan normaal. Er wordt wel wijdverspreide schurft gezien bij de gevoelige rassen en door wateroverlast ook bacteriĆ«le rot. Toch worden er ook veel goede droge producten gezien. 

Het Westen
In het Westen is de opbrengst over het algemeen goed. De oogst van de groene top Maris Piper gaat goed en de afbranding van de gewassen wordt voltooid binnen de komende twee weken. Ook hier is wijdverbreide schurft gemeld maar de vraag verandert niet. Er werd een kleine hoeveelheid met meeldauw gevonden en die werden behandeld.

Het Zuiden
In het zuiden komt de vroege oogst tot een einde. De variĆ«teiten zoals de Marfona gaat vooraf en dan volgen Estima en latere rassen. De opbrengsten zijn prima maar ook hier is weer schurft te zien, met name op salades. De weersomstandigheden waren normaal voor de tijd van het jaar en hebben dus geen belemmering voor het werk opgeleverd. 

Schotland
In Schotland begon de handel met de vroege oogst goed op gang. De gewasontwikkeling gaat zeer goed met een uitstekende kwaliteit knollen alhoewel de hoeveelheid beter had gekund. Het overwegend natte weer heeft niet geleid tot meer schurft dan in andere regio's. Dit geldt alleen niet voor de Maris Piper die bewezen heeft hier meer vatbaar voor te zijn. 

Publicatiedatum: