Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Snelle methode om versheid bladgroenten te bepalen


Onderzoekers van de Jiangnan Universiteit in China analyseerden de versheid van spinazie, kool en sla die al een paar dagen in het winkelschap lagen. Ze bepaalden hiervoor gedurende drie dagen elk half uur de chlorofylfluorescentie. De gegevens werden vervolgens verwerkt waarbij een relatie tussen de ChlF parameters en de versheid werd vastgesteld. 

De onderzoekers stelden vast dat sommige aanwijzingen bruikbaar zijn als vroege detectie-instrumenten om de versheid van bladgroenten te meten. In eerste instantie is het moeilijk om de versheid te bepalen omdat de groenten met water besprenkeld zijn maar dankzij deze methode kan de kwaliteit na zo'n twee tot tweeënhalve dag in het winkelschap beoordeeld worden.

Het onderzoek zal voortgezet worden door andere verkoopomstandigheden te onderzoeken, zoals temperatuur en bevochtiging, en de methode zal ook op andere groentensoorten getest worden. 


Bron: Yichen Qiu, Yuhang Zhao, Juan Liu, Ya Guo , 'A statistical analysis of the freshness of postharvest leafy vegetables with application of water based on chlorophyll fluorescence measurement', 2017, Information Processing in Agriculture, dx.doi.org/10.1016/j.inpa.2017.08.001
Publicatiedatum: