Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tim van Haandel, uienexportbedrijf Mulder Onions

"We moeten oppassen dat we verschillende uienmarkten niet overspoelen"

Tholen - "Het liep de afgelopen twee weken niet zo storm met de uienexport", vertelt verkoopmedewerker Tim van Haandel van uienexportbedrijf Mulder Onions BV uit Kerkrade. "Voor eind augustus ging het wat beter met de afzet door het islamitische offerfeest, maar nu is het iets rustiger. We verwachten dat de export vanaf volgende week wel weer op gang komt. De prijzen liggen momenteel onder druk, ook vanwege de overgang naar vroege zaaiuien. De kleinere uien liggen rond de 10-11 cent, middel tussen 11 en 13 en voor de maat 60-80mm is dat rond de 14 cent, al ligt dat maar net aan de bestemming van de uien. De grotere maten zijn wat lastiger te verkopen, die liggen nu rond de 17 à 18 cent."


Uien van het Limburgse Mulder Onions.

Export
De kwaliteit van de uien is goed, zegt Tim. "We hebben dit jaar wel fusarium in verschillende partijen aangetroffen, maar niet in een zorgwekkende hoeveelheid. Dat was ongeveer net zoveel als vorig jaar", zegt de verkoopmedewerker van Mulder Onions BV. "Wij exporteren momenteel naar landen als het Verenigd Koninkrijk, Indonesië, Maleisië, Senegal, Ivoorkust en Guinee. Naar Afrika leveren wij meestal in volume wel het meest."

Risico spreiden
Volgens Tim is het met de uienexport van belang om niet op een paard te wedden. Daarom zet het bedrijf uit Kerkrade in op de export naar verschillende landen. "Zo hebben we altijd een uitgebreide mogelijkheid voor onze afzet", zegt hij. "We moeten daarentegen ook oppassen dat we niet in een zwart gat duiken en verschillende landen met uien overspoelen. Neem nu een land zoals Panama, waar aankomende uien gebonden zijn aan de eis die niet ouder mogen zijn dan 120 dagen na oogstdatum. We kunnen iedere week een paar duizend ton uien daarheen sturen, maar dan overspoelen we de markt. Dan kan het zomaar zijn dat de lokale autoriteiten de beslissing maken deze eis aan te passen, waardoor de exportperiode voor Nederland kleiner wordt. Panama beschermt namelijk haar eigen boeren, waardoor je je eigen ruiten zou ingooien. Met Nicaragua is het overigens een soortgelijk geval."


Een grote hoeveelheid zakken ui op een rij.
 
De verkoopmedewerker geeft aan dat ze hetzelfde probleem in Senegal ook merken en dat ze daar aan een mogelijk oplossing werken om een overaanbod tegen te gaan. "De markt van Senegal is sinds midden augustus open en nu al is er in twee weken tijd meer dan 22.000 ton uien naar het Afrikaanse land geëxporteerd", zegt hij. "In dat soort landen werken dat soort aantallen meestal averechts, het is ook gewoon niet goed voor zo'n markt. Senegal denkt er daarom over na om per week een quotum in te stellen. Op die manier kunnen we misschien langer leveren, maar geeft dat in dit soort landen totaal geen garanties."

Voor meer informatie:
Mulder Onions BV
Hagenroderstraat 32
6464 CP Kerkrade (Nederland)
T +31 (0) 45 567 8700
F +31 (0) 45 567 8708