Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Auchan lijdt onder Franse prijzenoorlog

Lidl is marktleider in West Europa

Schwarz Group is marktleider in Europa
De Duitse Schwarz Group is de grootste supermarktgroep van West-Europa. Dit blijkt uit een verslag van het onderzoeksbureau Euromonitor International. Schwarz Group is onder andere verantwoordelijk is voor de ketens Lidl en Kaufland. Euromonitor keek naar het marktaandeel van verschillende retailgroepen in de periode van 2007 tot 2016. Hierbij kwamen de vestigingen van Schwarz het sterkst naar voren, gevolgd door Carrefour, Aldi, Edeka, en Tesco. Hoewel de Schwarz Group niet bovenaan stond in enige specifieke markt, had de retailgroep met uitzondering van Noorwegen en Turkije wel een aanwezigheid in bijna alle West-Europese markten. (esmmagazine.com)

VK: Shell verkoopt fruit via Budgens
Onlangs is in Farnborough, Hampshire de eerste "Budgens at Shell"-locatie geopend. Voor het einde van het jaar gaan meer van deze vestigingen in bedrijf. Het Budgens at Shell-format draait om winkels bij pompstations met een breed assortiment aan onder andere groente en fruit. De Budgens-keten valt onder de Booker Group, dat met Shell een overeenkomst is aangegaan om buurtwinkels bij pompstations te openen. (talkingretail.com)

Sainsbury's: "Door Brexit blijft voedsel bij de grens staan"
Sainbury's waarschuwt ervoor dat voedingsmiddelen mogelijk bij de grens moeten blijven staan. Zodra het Verenigd Koninkrijk zich afscheidt van de EU, wordt mogelijk de leveringsketen bij douanes onderbroken. Nieuwe controles voor de import en export van voedingsproducten kunnen mogelijk tot hogere kosten en langere transporttijden leiden, waardoor het volgens CEO Mike Coupe moeilijk wordt om versproducten bij de consument te krijgen. "Als je bijvoorbeeld naar onze leveringsketens voor versproducten kijkt, zie je dat we nu nog producten op een vrachtwagen in Spanje zetten, die vervolgens zonder grenscontroles bij een distributiecentrum in Engeland aankomen," aldus Coupe. (Reuters)

Auchan heeft lagere omzet door Franse prijzenoorlog
Het Franse Auchan had in het eerste halfjaar slechtere resultaten in zijn retailtak dan verwacht. De omzet steeg met 2,1%, oftewel met slechts 0,1% als er wordt uitgegaan van een constante wisselkoers. De reden hiervoor is de zwakke resultaten in de thuismarkt. De hypermarkten van Auchan Retail zijn in Frankrijk verwikkeld in een prijzenoorlog met onder andere Carrefour. Auchan Retail behaalde in het afgelopen halfjaar een omzet van €25,9 miljard. Volgens de CEO van Auchan Retail, Wilhelm Hubner, lopen de resultaten van het eerste halfjaar achter op wat verwacht werd, ook in verband met Italië en Rusland. "Het hervormen van Auchan Retail is nu meer dan ooit een prioriteit," aldus Hubner. De Franse supermarktsector genereert een derde van alle omzet van Auchan. In het Franse retailsegment daalde de winst echter met 1,8% tot €8,52 miljard. (Reuters)

Sterke groei voor Europese supermarktsector
Europese consumenten hebben in het tweede kwartaal 3,7% meer aan boodschappen uitgegeven dan in het eerste kwartaal. Dit is de sterkste toename per kwartaal sinds drie jaar. Met name de Benelux liet een sterke groei zien, waarbij de groei bestond uit 2% aan prijstoenames en 1,7% aan toename in volume. Het onderzoeksbureau Nielsen heeft de statistieken van supermarktketens in 21 Europese landen geanalyseerd. Turkije liet de grootste toename in omzet zien met 14,2%. Met betrekking tot de EU was de meeste groei in omzet te zien bij Slowakije (9,3%) en Oostenrijk (6,7%). De uitgaves in Zwitserland daalden met 0,7%, terwijl bij Denemarken en Griekenland slechts een lichte groei werd gezien van respectievelijk 1,2% en 1,9%. (retaildetail.eu



Bron: Nielsen | Klik hier voor een uitvergroting


Rechtszaak tegen voormalige Tesco-directie uitgesteld
De rechtszaak tegen drie voormalig directieleden van Tesco wordt uitgesteld tot 25 september. De drie directieleden zijn voormalig algemeen directeur Christopher Bush, voormalig financieel directeur Carl Rogberg en John Scouler, die als commercieel directeur actief was. Ze worden alle drie beschuldigd van fraude door middel van machtsmisbruik en van een geval van valsheid in geschriften. Drie voormalige directieleden gaven bij een hoorzitting op 3 augustus aan onschuldig te zijn. (Reuters)

Australië: Nieuwe wetgeving in verband met 7-Elevenschandalen

De Australische senaat heeft een aantal nieuwe wetten aangenomen, die de positie van werknemers moet beschermen. Het doelbewust te weinig betalen van werknemers wordt met de nieuwe wetgeving strenger bestraft. De reden voor de nieuwe wetgeving was een reeks aan schandalen met betrekking tot uitbuiting van stafleden bij een aantal 7-Eleven-vestigingen. (sbs.com.au)

Bosnië-Herzegovina: Agrokor investeert in Konzum
De tijdelijke raad van crediteuren die momenteel het Kroatische conglomeraat Agrokor beheert, heeft besloten om opnieuw te investeren in de Konzum-keten. Het in Bosnië-Herzegovina gevestigde Konzum krijgt €120 miljoen om oude schulden mer leveranciers te vereffenen. De betalingen beginnen vanaf volgende week. Het maximum bedrag dat wordt toegewezen aan het betalen van schulden komt neer op €150 miljoen. Dankzij de nieuwe investering kan Agrokor het Mercator-merk opnieuw introduceren in Bosnië-Herzegovina. Er worden voor Mercator 83 winkels overgenomen van Konzum, terwijl de overige 173 vestigingen onder de Konzum-vlag actief blijven. (esmmagazine.com)

Steinhoff stelt 23,2% aan aandelen beschikbaar
De Zuid-Afrikaanse retailer Steinhoff International biedt investeerders een aandeel 23,2% aan van zijn Afrikaanse tak Steinhoff Africa Retail (STAR). Steinhoff wil met dit aandeel van STAR op 20 september in Johannesburg een beursgang maken. STAR combineert de retail van boodschappen, kleding en meubels. Het belangrijkste onderdeel van STAR is het meerderheidsbelang in de supermarktketen Shoprite. (Reuters)

Walmart heropent winkels na storm Harvey
Walmart heeft zijn winkels heropend in het Golfgebied van Texas, nadat de orkaan Harvey eerder over deze regio trok. Op vijf vestigingen aan de kust na zijn alle locaties weer in bedrijf. (businesswire.com)



VS: Carr-Smith stapt op als Peapod-directeur
Jennifer Carr-Smith heeft ontslag genomen als directeur van de online supermarkt Peapod. Carr-Smith stapt per 15 september op wegens andere carrièremogelijkheden. Het moederbedrijf Ahold USA geeft aan dat Walt Lentz, nu werkzaam bij Peapod als hoofd supply chain strategy and operations, op interim-basis haar taken overneemt tot een vaste opvolger is benoemd. (progressivegrocer.com)

Publicatiedatum: