Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste gele Soreli kiwi's geoogst in Zuid-Afrika

De eerste geelvlezige Soreli kiwi's zullen binnenkort op de proefvelden in Zuid-Afrika geplukt worden. Momenteel wordt het grootste gedeelte van de in Zuid-Afrika geconsumeerde kiwi's geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland en Europa (Italië, Frankrijk en Griekenland). 

Variety Innovation (VI) is blij met de vooruitgang die er in Zuid-Afrika geboekt is door zijn agent South Africa Kiwi Pollen. 

"We willen dat Zuid-Afrika even beroemd wordt om zijn kiwi's als om zijn appelen en druiven. De kiwicategorie leent zich hier uitstekend voor en we zijn dan ook erg enthousiast over de mogelijkheden die dit Chinensis ras ons te bieden heeft. Deze kiwi heeft een veel betere interne kwaliteit dan de groene rassen," legt Variety Innovation (voorheen BGIP) directeur Peter Turner uit. 

De Zuid-Afrikaanse volumes Soreli kiwi's zouden het gat op de markt kunnen vullen dat op het noordelijk halfrond ontstaat voordat de aanvoer van Nieuw-Zeelandse kiwi's op gang komt. "Als men kijkt naar de breedteligging van zowel Chili, met een kiwi-areaal van 10.000 hectare, als naar Nieuw-Zeeland, met een kiwi-areaal van 12.000 hectare, wordt duidelijk dat deze landen veel zuidelijker op het zuidelijk halfrond liggen dan Zuid-Afrika. Dit houdt in dat we hier veel meer zonuren hebben wat ons in staat stelt zoetere vruchten te produceren. In combinatie met de kortere transittijden naar onze vaste markten op het noordelijk halfrond plaatst dit ons in een bevoorrechte positie."

In Zuid-Afrika worden de Sorelli kiwi's eind februari of begin maart geplukt om vervolgens op de lokale markt verkocht te worden of naar de EU en het Verre Oosten geëxporteerd te worden, waar Soreli kiwi's uit Chili inmiddels al twee jaar op een goede vraag kunnen rekenen. Het ras is maar half zo lang houdbaar als de Hayward kiwi en werd ontwikkeld ontwikkeld aan de Universiteit van Udine in Italië. 



Er zijn plannen om een telersgroep voor dit ras op te zetten. "We bekijken de mogelijkheden om de volumes onder één merk samen te brengen en we onderhandelen met telers om de details van de telersgroep verder af te ronden," legt Turner uit. "Momenteel zijn er 22 telers met een licentie maar nog niet allen van hen hebben het ras al daadwerkelijk aangeplant. Het plantmateriaal is afkomstig van erkende kwekerijen in Mpumalanga, KwaZulu-Natal en de Westkaap."

In het hele land worden er proeven gedaan om het meest geschikte microklimaat voor het ras te bepalen, dat een lager aantal koude uren nodig lijkt te hebben dan de overige rassen van de Actinidia chinensis familie. Niet alle locaties blijken even veelbelovend te zijn, moet Turner toegeven. In sommige regio's is extra koeling en vorstbescherming nodig maar deze bevindingen, die op zowel gele als groene rassen betrekking hebben, zijn volgens Turner zeer waardevol. 

"In onze optiek moet een teler een ras eerst evalueren alvorens er in te investeren. We hebben evaluatie-overeenkomsten met een aantal van onze telers en we zijn hun dankbaar voor de energie die zij steken in het beoordelen van deze nieuwe rassen."




Mpumalanga Kiwi Orchards
Een ander onderdeel van het bedrijf wordt gevormd door Mpumalanga Kiwi Orchards. Dit interessante project is onder meer bedoeld om de bestaande kiwiplantages in Boschfontein, even buiten Lydenburg in de provincie Mpumalanga, nieuw leven in te blazen. Deze plantages zijn in verval geraakt nadat zij aangekocht werden door een mijnbouwbedrijf. Door een ongewone samenloop van omstandigheden wordt het land echter niet langer gebruikt voor mijnbouw maar heeft het in samenwerking met de gemeenschap van Bakoni Ba Phetla opnieuw een agrarische bestemming gekregen. 

De hachelijke situatie van de Zuid-Afrikaanse mijnsector als gevolg van de nasleep van het Marikana bloedbad van 2012 en de dalende prijzen hebben tot enorme werkloosheid in voormalige mijnbouwgebieden geleid. "We zien de Mpumalanga Kiwi Orchards als een geweldige kans om banen te creëren, met name voor vrouwen, in een regio waar de werkloosheid groot is en de agrarische sector vooral gericht is op de extensieve veeteelt. Vrouwen hebben vaak meer oog voor detail bij het verzamelen van de pollen en zijn daarnaast ook vaak kostwinners. We proberen de plaatselijke basisschool, die we heel toepasselijk Kiwi Primary School hebben genoemd, op te knappen en we hebben de Kiwi Academy opgericht. Dit project is een goed voorbeeld van land dat na de mijnbouw weer productief gemaakt wordt," vervolgt Turner.

De oude Hayward plantages zijn nog steeds in productie maar er worden nieuwe groene en gele rassen geïntroduceerd om de rijptijden, opbrengsten, koudebehoefte en dergelijke te evalueren om in de toekomst een groter kiwi-aanbod mogelijk te maken. 

Pollenproductie
Een belangrijke activiteit van Mpumalanga Kiwi Orchards is de productie van pollen, omdat de intensieve kiwiteelt kunstmatige bestuiving vereist, ter aanvulling op de bestuiving door bijen. Pollen van rassen zoals Chieftain en Tomuri, die worden gebruikt voor de bestuiving van Hayward kiwi's, worden hier verzameld, ingevroren en geëxporteerd naar markten als de EU en het Verre Oosten. "Op de lange termijn is het onze doelstelling om zowel pollen van de A. deliciosa (groen) vrouwelijk als de A. chinensis (geel) vrouwelijk te kunnen leveren. Onze pollenonderneming heeft tot nu toe goede resultaten voortgebracht."



"We zien voor de toekomst nog veel meer investeringsmogelijkheden in kiwiplantages en het is onze ambitie om een netto-exporteur van kiwi's te worden wat mogelijkheden schept voor nieuwe BEE (black economic empowerment) samenwerkingsverbanden."

De merknaam BGIP is onlangs veranderd naar Variety Innovation B.V. VI (EU). "Hierdoor is het Europese IP management aan het in Azië gevestigde IP platform genaamd Variety Innovation Asia (VIA) verbonden wat ons een grotere bereik geeft voor de implementatie en aankoop van nieuwe intellectuele eigendomsrechten voor kiwi's en andere fruitcategoriëen," aldus Turner.

Voor meer informatie:
Peter Turner
Variety Innovation (EU)
Tel: +27 82 894 5938
Publicatiedatum: