Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Frankrijk: "Buitensporige" marges op biologische groenten en fruit"

De omzet van biologisch geteelde producten is de laatste 10 jaar 3,5 keer gegroeid. Hoewel supermarkten steeds meer biologische producten verkopen, worden er nog steeds 35 keer minder biologische dan conventioneel geteelde groenten en fruit verkocht. 

Volgens UFC-Que Choisir, een vereniging die de belangen van consumenten behartigd, zijn biologische groenten en fruit nog steeds gemiddeld 79% duurder dan conventioneel geteeld fruit. Deze "buitensporige marges" zijn te wijten aan de retailers. Retailers zouden bovendien grotere hoeveelheden kunnen verkopen als ze deze marges zouden verlagen. 

Volgens UFC-Que Choisir besteedt een gemiddeld huishouden (2,3 personen) ongeveer €660 aan biologische groenten en fruit per jaar bij grote retailers. In vergelijking, het gemiddelde voor niet-biologische geteelde groenten en fruit ligt op €368 per huishouden (€292 meer per jaar). Er zitten natuurlijk ook verschillen in de prijzen; een biologische bloemkool is bijvoorbeeld maar 27% duurder dan een niet-biologische (€2,02/kilo excl. btw en €1,59/kilo excl. btw). Biologische wortelen kosten echter het dubbele ten opzichte van conventioneel geteelde wortelen (€2,33/kilo in vergelijking met €1,17/kilo) en biologische perziken zijn zelfs tweemaal zo duur (€6.64/kilo excl. btw en €2,64/kilo excl. btw). Biologische groenten en fruit die in biologische supermarkten worden verkocht zijn gemiddeld 25% goedkoper dan in een normale supermarkt. 

Biologisch geteelde producten kosten meer omdat de oogsten minder hoog zijn, er meer handmatig werk gedaan wordt en de biologische certificering door de producten moet worden betaald. Het grote verschil in prijs in de supermarkten wordt echter veroorzaakt door de marges die de retailers instellen. De consument zou aan de kassa maar €141 meer voor biologische producten moeten betalen, de helft van wat ze nu betalen. De marges voor biologische producten zijn een keer zo hoog als voor niet-biologische producten. Voor tomaten is dit zelfs 145% meer (€0,77/kilo voor niet-biologische en €2,02/kilo voor biologische tomaten). Het is ook belangrijk om te vermelden dat deze marges niet als winst moet worden gezien, omdat het bestaat uit kosten die de retailer moet maken aan bijvoorbeeld personeel, verliezen en bedrijfsruimten. Nicolas Hulot, de Franse minister van Ecologie, heeft retailers gevraagd om de marges te verlagen zodat biologische producten voor iedereen betaalbaar zijn.
Publicatiedatum: