Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

India, Bangladesh en Nepal geteisterd door overstromingen en aardverschuivingen

Delen van India, Bangladesh en Nepal zijn getroffen door extreme moessonregens met overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg. Het noodweer heeft ruim 1.500 dodelijke slachtoffers geëist en de materiële schade is enorm. In sommige regio's lijken de gevolgen voor de lokale tuinbouwsector echter mee te vallen.

India
Ook de Indiase regio Bihar kreeg met extreme hoeveelheden neerslag te maken maar de agrarische sector in het gebied kwam er vrijwel zonder kleerscheuren af. Deze streek is beroemd vanwege de lychee-, tarwe- en rijstteelt. De meeste telers en exporteurs zijn momenteel niet actief omdat het seizoen voorbij is. De moesson is een jaarlijks terugkerend fenomeen en veel bedrijven hebben er dan ook maatregelen tegen getroffen. 


Foto BBC

"Hoewel er wel schade is, is de tuinbouwsector buiten schot gebleven. Zodra de moesson voorbij is, beginnen we met de voorbereidingen voor ons nieuwe seizoen dat over een paar maanden begint. Het exportseizoen van lychee begint omstreeks maart/april."

Bangladesh
In tegenstelling tot die in Bihar heeft de agrarische sector in Bangladesh wel forse verliezen opgelopen. Het land, dat voorheen tot de wereldtop van rijstproducenten behoorde, is nu afhankelijk van de import van rijst. De huidige malaise staat echter deels los van de moesson. 



Eind maart hebben overstromingen vanuit de Indiase berggebieden de wetlands in de regio's Sylhet en Kishoregoni verwoest wat de rijstproductie ernstig aangetast heeft. Door de aanleg van twee dammen in Farakka en Gajoldoba zijn het areaal en de productie nog verder gekrompen.



Het bedrijf Nano uit Bangladesh vreest dat de verliezen in de rijstsector tot wel 75% op kunnen lopen en geeft aan dat er te weinig steun vanuit de overheid is. Telers kunnen dus niets anders doen dan het nieuwe seizoen afwachten.

Nepal
In de Nepalese regio Terai is door aardverschuivingen en overstromingen 80% van het tuinbouwareaal onder water komen te staan. De stroomvoorziening en communicatie in het gebied zijn verstoord en de schade aan de infrastructuur is groot. Het Nepalese Ministerie van Landbouw raamt de schade aan de agrarische sector op ruim €66,9 miljoen. 



De schade aan de rijst-, groenten- en citrusteelt is het grootst. De overheidssteun is momenteel hoofdzakelijk gericht op het verlenen van noodhulp. Hierna zal de regering een plan opstellen voor het herstel van de agrarische sector in het land. 




Voor meer informatie: 
Ms. Gupta
APEDA (India)
Phone: +91 8023343425
Fax: +91 8023364560
Mobile: +91 9999307787

Iqbal
Nano (Bangladesh)
Tel +880 2 984 8400
Mob +880 1732 939 133 (viber/whatsapp/imo)
E-mail: iqbal@nano.com.bd
iqbal.bd.eu@gmail.com
www.nano.com.bd

Dipak Prasad Koirala
(Junar)Citrus Central Cooperative Union Ltd Nepal
Email: dipak.sindhuli@gmail.com

Publicatiedatum: