Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
via de planten en slakken naar de groenten

Aad en Esther Mostert pionieren met pompoenenteelt in Portugal



Tholen - Bij Transavia kennen ze Aad Mostert inmiddels wel. Het afgelopen jaar pendelde hij elke vrijdagavond naar zijn vrouw en het teeltbedrijf in Portugal om op maandagavond weer terug te keren naar zijn kwekerij in het Westland. Het komende winterseizoen hoopt hij met zijn vrouw Esther wat langer op Portugese grond te vertoeven om flespompoenen te telen voor zijn afnemer Versland Selection. Zijn vader bekommert zich ondertussen om de kwekerij in 's-Gravenzande. "Dat avontuurlijke heeft er altijd ingezeten. Ik houd wel van uitdagingen."



De historie van de familie Mostert in Portugal gaat namelijk nog veel verder terug. Ongeveer 25 jaar geleden streek de familie neer in het Portugese Maiorca - aan de kust tussen Porto en Lissabon - om kuipplanten en bloembollen te telen. Enkele jaren geleden gingen Aad en zijn vrouw Esther nog een nieuw avontuur aan, namelijk de teelt van slakken.



"Prachtige slakken hadden we en we ontwikkelden een slakkenkroket voor de Nederlandse markt. We hebben er twee jaar mee op de Horecava ontstaan. Helaas waren niet al de schakels in de keten enthousiast en was het moeilijk om een boterham ermee te verdienen", blikt Aad terug.



Daarom ging in het najaar van 2015 het roer om en werd gestart met de teelt van spitskool. "Onze grootste vriend is nu onze grootste vijand, want de slakken zijn er dol op. Maar we hebben ze er met wat moeite gelukkig uit kunnen houden", vertelt Aad. Dit voorjaar werd er een ronde tuinbonen geteeld en nu staat er 2,5 hectare vol met flespompoenen."



Alles gaat in nauw overleg met afnemer Versland. "Van de slakken heb ik geleerd dat je de teelt misschien wel onder controle kunt hebben, maar dat de rest van de keten ook geregeld moet zijn. Wij concentreren ons daarom op de teelt en Versland verzorgt in nauw overleg de afzet. De uitdaging is om groenten te telen die op dat moment in Nederland niet beschikbaar zijn. Op deze manier kunnen we een zo gunstig mogelijk resultaat behalen zonder anderen in de weg te zitten", vertelt Aad. "We willen bewust niet te snel groeien, maar langzaam het areaal met de vraag uitbreiden."



"Wij komen uit de kas en hadden geen ervaring met de vollegrondsteelt, maar we hebben de afgelopen jaren veel geleerd. Zo oogsten we de pompoenen nu met een accu snoeischaar. Twee Portugese vrouwen hebben we fulltime in dienst voor de oogst. De vraag naar flespompoenen is groeiende."



Vorig jaar hadden we eigenlijk een te kleine maatsortering, maar dankzij een nieuw ras van Sakata Seeds hebben we nu de beschikking over grotere pompoenen. Daarna starten we met Hokkaido-pompoenen waar rond de Kerst veel vraag naar is. Vervolgens gaan we weer over op de spitskoolteelt. De wens van de klant staat centraal", benadrukt Aad.



Ondertussen vermaken de Mosterts zich in Portugal opperbest. "De mensen zijn erg aardig. In het gebied zijn er met uitzondering van rijstvelden niet zo veel telers, dus de eerste pompoenen delen we uit aan de lokale bevolking. We zijn al aardig ingeburgerd en spreken inmiddels ook een woordje Portugees. Zelfs onze bruiloft hebben we zowel in Nederland als Maiorca gevierd. "We willen hier niet alleen telen, maar ook deel uitmaken van de gemeenschap", besluit Aad.

Voor meer informatie:
Aad Mostert
06-13162722
aadmostert@hotmail.com


Voor vragen over afzet:
Versland
Peter de Koning
0174-225343
www.versland.com