Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Spaans granaatappelareaal groeit sterk"

Spaans granaatappelseizoen start met lage volumes en grote maten

In Elche is het granaatappelseizoen begonnen met de pluk van het vroege ras Acco dat vorige week op de markt kwam. Volgende week worden de eerste volumes van het ras Valenciana geoogst, begin oktober gevolgd door de Mollar granaatappelen. 

"We verwachten dat de volumes gelijk zullen zijn aan die van vorig jaar. Hoewel de productie met zo'n 10% gedaald is, zijn er nieuwe plantages productief geworden," legt Susi Bonet van Cambayas uit. Aangezien er minder fruit aan de bomen hangt, zijn er meer middelgrote en grote kalibers. 


Valenciana granaatappelen die bijna rijp zijn om geplukt te worden.

De hittegolven van deze zomer hebben in combinatie met de aanhoudende droogte de schil van de Mollar granaatappelen aangetast. "Er zullen grote volumes twee keus fruit zijn en een deel van het fruit wordt mogelijk niet eens geplukt omdat verwerkers er geen redelijke prijzen voor over hebben," licht Bonet toe. 

Volgens de exporteur verloopt de afzet aan het begin van het seizoen traag maar dat is gebruikelijk omdat veel consumenten nog vakantie hebben. Overige fruitcategorieën kampen met hetzelfde probleem. "Gelukkig hebben we niet zo'n groot volume Acco granaatappelen. Na de pluk van Valenciana zullen we daarentegen flinke volumes beschikbaar hebben. Tegen die tijd is de aanvoer uit Israël ook groter maar zal de vraag eveneens aantrekken. We verwachten echter geen sterke vraag vanwege het huidige overvloedige aanbod van het product." 

In heel Spanje wordt de granaatappelproductie uitgebreid. Bijvoorbeeld in regio's waar er van oudsher nauwelijks granaatappelen geteeld werden, zoals Murcia, Extremadura en Andalusië. "De aanvoer van granaatappelen groeit en het wordt daarom steeds moeilijker om hoge winstmarges te behalen. Gelukkig neemt de consumptie ook steeds verder toe, met name die van fruit dat voor de verse consumptie bestemd is. De consumptie van verse gesneden granaatappelen groeit veel minder snel."


Acco granaatappelen, verkocht onder de merknaam Cambayas

Acco is een vroeg ras. Veel telers kiezen voor dit ras om hun areaal mee uit te breiden. "Het is een nieuw ras in deze streek waar vooral Mollar en Valenciana geteeld worden. Acco heeft een intens rode kleur en smaakt minder zoet dan Mollar en Valanciana. Toch is het ras veel minder zuur dan andere dieprode rassen die er op de markt zijn," legt Bonet uit. 

De Acco granaatappelen van Cambayas zijn bestemd voor markten zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. "In Spanje hebben consumenten nog altijd een voorkeur voor de rassen Mollar en Valenciana. "We hebben nog steeds hinder van het wegvallen van de Russische markt maar gelukkig is de afzet in Spanje, het Midden-Oosten en Brazilië toegenomen. Twee seizoenen geleden kregen Spaanse granaatappelen weer toegang tot Brazilië en de export naar deze markt is sindsdien gegroeid."

Cambayas zal aanwezig zijn tijdens de komende editie van Fruit Attraction in Madrid. Het team hoopt u te mogen begroeten in stand 7, C06 D.

Voor meer informatie: 
Susi Bonet
CAMBAYAS COOP.V
T +34 966637588
susi@cambayas.com
www.cambayas.com

Publicatiedatum: