Rheinland-Pfalz: appelen domineren fruitteelt, kersenareaal groeit
Op meer dan één derde van het areaal (1.390 hectare) worden appelen geproduceerd, die overwegend als handappelen verkocht worden. Het ras Elstar ligt met 183 hectare of 17 procent op de eerste plaats van de geteelde appelrassen, gevolgd door Braeburn (15 procent), Gala (13 procent) en Jonagold (10 procent).
Foto: statistik rlp
Kersen worden daarna het meest geteeld en beslaan circa 30 procent van het totale areaal met 1.215 hectare. Daarna volgen pruimen met 884 hectare, mirabellen en reine-claudes met 189 hectare en peren met 163 hectare. In een kleinere omvang worden er ook abrikozen, perziken, kweeperen en walnoten geteeld.
Biologische teelt beslaat circa tien procent
Op circa één tiende van het totale areaal (408 hectare) wordt er volledig biologisch geteeld. Daarbij domineren appelen met 69 procent van het oppervlak.
Teelt geconcentreerd in slechts enkele gebieden
De teelt heeft zich in slechts enkele gebieden geconcentreerd. Bijna de helft van het areaal ligt namelijk ofwel in het district Mainz-Bingen (976 hectare) ofwel in de stad Mainz (912 hectare). In het noorden van Rheinland-Pfalz vindt men vooral in het district Mayen-Koblenz (509 hectare) en in de stad Koblenz (94 hectare) bedrijven met fruitbomenteelt. Daarnaast zijn er nog grotere arealen in de districten Bad-Dürkheim (322 hectare) en Ahrweiler (259 hectare).