Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gember steeds populairder in Italië

Tot een paar jaar geleden wist niemand in Italië nog wat gember was. Dankzij kookshows op tv en de toenemende immigratie is gember hier echter steeds populairder geworden. Hierdoor is gember is nu beschikbaar in supermarkten en groentenwinkels. 


Gember in een supermarkt

Almaverde Bio zet via de supermarktketen Conad gember op de markt. Op 26 augustus kostte een pakket van 150 gram €0,99, waarmee de prijs per kilo neerkomt op €6,60. De gember werd geïmporteerd vanuit China.

"Afhankelijk van het seizoen kopen we gember in vanuit China of Zuid-Amerika. De gember is zowel in Italië als in het land van herkomst volgens internationale richtlijnen biologisch gecertificeerd," zegt Paolo Pari van Almaverde Bio.

Volgens Pari begon zijn bedrijf een paar jaar geleden met het leveren van gember, omdat de vraag hiernaar toenam. Blogs, artikelen en voedingsdeskundigen benadrukten de voedingswaarden van gember. Als gevolg hiervan zijn consumenten meer gebruik van gember gaan maken, met name als ingrediënt voor sap. De gember wordt ook wel verwerkt in maaltijden. De supermarkten van Conad verkopen naast biologische gember ook conventionele losse gember uit China voor €2,89 per kilo.


Losse gember

Michele Castrogiovanni is een inkoper bij Mercato ortofrutticolo di Cesena. Hij geeft aan dat hij gember uit Thailand en Brazilië haalt. "Ik importeer geen gember uit China. Veel mensen denken dat China gelijk staat aan lage kwaliteit, hoewel dat lang niet altijd het geval is."


Gember bij een groothandelaar

Op 28 augustus kwam de de prijs voor gember bij groothandelaren neer op €2,30 per kilo. De gember wordt geleverd in kartonnen dozen van 13 kilo/kg. De omzet van gember loopt in de zomer wat trager, maar neemt in oktober waarschijnlijk toe.



Gember wordt in Italië voornamelijk gebruikt als specerij in gedroogde of poedervorm. In Zuidoost Azië en in landen in het Verre Oosten als Japan of China wordt gember ook vers gebruikt of als ingrediënt toegepast in een groot aantal gerechten.
Publicatiedatum: