Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS (CA): $4,5 miljoen voor verbetering ziekteresistentie aardbeien

Het aardbeienveredelingsprogramma aan de University of California in Davis en andere onderzoekers in Californië en Florida hebben van het Amerikaanse ministerie van Landbouw een subsidie ontvangen van $4,5 miljoen dollar voor de verbetering van de ziekteresistentie en duurzame productie van aardbeien in het hele land.

De samenwerkingssubsidie is volgens de voorzitter van de California Strawberry Commission, Rick Tomlinson, goed nieuws voor aardbeientelers en consumenten. De commissie zal zelf ook $1,8 miljoen aan het UC Davis programma bijdragen. Tomlinson: "Een investering in het UC Davis aardbeienveredelingsprogramma is een investering in de toekomst van aardbeien. Dankzij hun baanbrekend onderzoek en sterke partnerschappen ontwikkelen directeur Steve Knapp en zijn collega's verbeterde aardbeienrassen die publiekelijk voor telers beschikbaar zijn."

Verbetering van genetische ziekteresistentie
De aardbeiensector in de VS is $4,4 miljard waard en 94% van de Amerikaanse aardbeien en aardbeienplanten worden in Californië en Florida gekweekt.

Aardbeien zijn vooral gevoelig voor via de bodem overgedragen ziektekiemen die planten vernietigen en de oogst sterk verminderen. Sinds de jaren zestig gebruiken aardbeienkwekers fumigatiemiddelen zoals methylbromide om de grond te behandelen voor ze er aardbeien planten. Maar methylbromide wordt afgebouwd door het Amerikaanse federale milieu-agentschap EPA en zal na 2017 niet meer beschikbaar zijn. 

Volgens Knapp zullen de aardbeientelers hierna onder grotere economische druk staan en verbeterde, ziekteresistente aardbeienrassen nodig hebben die zonder fumigatie kunnen gedijen.


Professor Steve Knapp, directeur van het UC Davis aardbeienveredelingsprogramma in een veredelingskas. Het programma en andere betrokken onderzoekers hebben een subsidie ontvangen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw van $4,5 miljoen om nieuwe rassen te ontwikkelen voor telers, ondersteund door een bijdrage van $1,8 miljoen van de California Strawberry Commission. (Foto door Gregory Urquiaga/UC Davis)

Knapp, die in 2015 de leiding van het veredelingsprogramma overnam, wordt ondersteund door een team van wetenschappers van UC Davis, UC Santa Cruz, UC Riverside, UC Division of Agriculture and Natural Resources, Cal Poly San Luis Obispo en de University of Florida.

Samen zullen deze onderzoekers ziektekiembedreigingen identificeren en onderzoeken en genetische en andere wegen bestuderen om versneld tot verbeterde ziekteresistente aardbeienrassen te komen. 

"Aardbeientelers worden verwacht jaarrond hoogwaardig fruit te leveren aan consumenten, het milieu te beschermen, de economische groei in hun gemeenschappen te bevorderen en met grote veranderingen in productiepraktijken om te gaan," volgens Knapp. "We kijken uit naar de samenwerking met onze sectorpartners om door middel van onderzoek, landbouwuitbreiding en onderwijs hen te helpen deze doelen te bereiken."

UC Davis aardbeienveredelingsprogramma
Gedurende zes decennia heeft dit programma meer dan 30 gepatenteerde variëteiten ontwikkeld, van aardbeien een jaarrond producerend gewas gemaakt in Californië en de aardbeienoogst verhoogd van slechts 6 ton per acre (0,4 hectare) in de vijftiger jaren tot 30 ton per acre nu.

Knapp en zijn team richten zich nu op de ontwikkeling van korte-dag- en dagneutrale aardbeienrassen, het bestuderen van de genetica van ziektebestendigheid, fruitkwaliteit en belichtingsperiodespons en het toepassen van genomische technieken om de traditionele aardbeienveredeling efficiënter te maken. Ze werken aan 10 publieke variëteiten en verwachten later dit jaar een of twee nieuwe aardbeienrassen vrij te geven.

Programmapartners
De subsidie wordt gefinancierd door de afdeling Special Crop Research Initiative van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Onder de bijdragende medewerkers van UC Davis vallen landbouweconoom Rachael Goodhue, plantpatoloog Thomas Gordon en plantenwetenschappers Julia Harshman en Thomas Poorten.

Andere belangrijke medewerkers zijn Oleg Daugovish van UC Agricultural and Natural Resources, Alexander Putman van UC Riverside, Julie Guthman van UC Santa Cruz, Gerald Holmes en Kelly Ivors van Cal Poly en Seonghee Lee, Natália Peres en Vance Whitaker van de University of Florida.

Bron: UC Davis (Diane Nelson)
Publicatiedatum: