Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mango

Er heerst een tevreden stemming in de mangomarkt. Grote importmarkten als Europa en de VS hebben voldoende volumes. Enige minpuntje: de maten in de VS vallen een beetje tegen. Ook in de productie is nauwelijks reden tot klagen. Hoewel Braziliaanse telers zich zorgen maken om de verwachte droogte eind van het jaar is de situatie nu goed. Mexicaanse exporteurs hopen dankzij nieuwe technologie nieuwe markten te kunnen aanboren. Spaanse telers oogsten de eerste mango's eerder dan gebruikelijk en gezien de goede markt wordt er gekeken naar seizoensverlenging. De Chinese markt absorbeert steeds grotere volumes, zowel binnenlandse teelt als import. Alleen op de Filipijnen viel de oogst in de eerste helft van het jaar tegen



Zorgen om verwachte droogte in Brazilië
Het seizoen is stabiel in vergelijking met andere jaren. De productie komt uit rond de 7,8 miljoen dozen. Verreweg de meeste mango's zijn van de variëteit Tommy Atkins, goed voor 85% van de productie. Ataulfo (8%) en Palmer (7%) nemen de resterende productie voor hun rekening. Ook prijstechnisch verwachten telers een stabiel seizoen, vergelijkbaar met vorig jaar.

Telers maken zich wel zorgen over het tekort aan regen dat voorspeld is voor de maanden november en december. De laatste vijf jaar kampten telers al meerdere keren met droogte, wat de oogst aanzienlijk beïnvloedde. Daarnaast is in deze jaren een groot beroep gedaan op de waterreserves in het land. Tot nu toe is er onvoldoende regen gevallen om deze reserves aan te vullen. Hoe deze situatie uitpakt voor de oogst is nog onzeker. Voorlopig was de start van het seizoen goed en kunnen telers tevreden zijn met de kwaliteit.

Doordat Mexicaanse exporteurs vooral op de Amerikaanse markt focussen, hebben de Brazilianen min of meer vrij spel op de Europese markt. De Mexicaanse export naar Europa is beperkt. Vorig jaar waren er wat problemen in augustus en september. Of deze maanden dit jaar weer voor de nodige problemen zullen zorgen is onzeker. Vooralsnog is de handel positief gestemd.

Europa en de VS zijn de belangrijkste markten, maar er zijn grote verschillen. Europa is goed voor 70% van het totale volume dat de Brazilianen wekelijks op schepen laden. De ruimte op de Amerikaanse markt is veel beperkter. Als in oktober Ecuador begint met de export naar Amerika is het voor de Brazilianen gedaan, daardoor hebben de Braziliaanse exporteurs feitelijk een tijdvak van twee maanden voor de export.

Klik hier voor meer cijfers rond het Braziliaanse mangoseizoen.

Technologie moet exportpotentieel Mexico vergroten
Exporteurs willen hun marktaandeel in de VS, Japan, Zuid-Korea en enkele Europese landen vergroten. Nieuwe technologie moet deze ambitie ondersteunen. Door de nieuwe technieken kan onder andere de kwaliteit tijdens transport gewaarborgd worden, wat nieuwe markten binnen bereik brengt. In de week eindigend op 12 augustus werden ruim 2,9 miljoen dozen geëxporteerd, dat waren ongeveer 100.000 dozen meer dan vorig jaar in dezelfde week. Voor het seizoen is de productie geraamd op 67,8 miljoen dozen export. Een jaar eerder werd een totaal van 66,2 miljoen dozen geëxporteerd.

Klik hier voor meer cijfers rond het Mexicaans mangoseizoen.

Dominicaanse Republiek vergroot exportpotentieel
Tijdens het seizoen exporteert het Caribische eiland voor 6,9 miljoen dollar aan mango's. Het eiland telt zo'n 5.500 hectare mango's die geschikt zijn voor de export. Het grootste deel van de teelt is te vinden in de regio's Bani, Azua, Neiba en San Juan de la Maguana. De lijst met geteelde rassen is lang: Mingolo, Golden Grain, Pascual, Banilejo, Yamagui, Madame Frances, Keitt, Kent, Marcelo, Tommy Atkins, Moradito, Fabricated, Puntica, Golden Drop, Cream of Gold, Parvin, Palmer, Springfield, Manzano, Rosita, Luis, Osteeny, Haden. Daarnaast worden er nieuwere rassen geteeld op aanvraag uit de markt als Keshar, Alphonso en Maha Chanok. De laatste jaren is de export flink gestegen en heeft de Dominicaanse Republiek een goede positie verworven op de Europese, Amerikaanse en Caribische markt. Europa is goed voor 52% van de export, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (41%), de VS (4%) en Canada (2%).

Peruaanse sector wacht tot start seizoen
In de mangohandel in Peru is het stil. Het vorig seizoen liep in maart af en het duurt nog tot december voordat de nieuwe oogst aan de markt komt. Het land heeft in januari en februari een goede positie op de Amerikaanse markt en geldt dat als de belangrijkste leverancier van mango's. Dit jaar exporteerde Peru in deze maanden 15.000 en 20.000 ton naar de VS. In totaal werd in de eerste drie maanden van dit jaar 150.000 ton geoogst, dat is 20% meer dan in het voorgaande jaar.
Wie uitzoomt, ziet dat de sector niet stil staat. De afgelopen tien jaar is de waarde verdubbeld van 262 miljoen dollar in 2005 naar 523 miljoen dollar in 2016.
Voor de start van het komende seizoen kan de Coastal El Niño grote gevolgen hebben. De mangobomen staan momenteel in bloei en de schade die het weerfenomeen aanrichtte aan irrigatiekanalen kan de oogst beïnvloeden. In de maanden juli tot november is irrigatie belangrijk. Het is nog te vroeg in het seizoen om te bepalen of de oogst zal lijden onder deze irrigatieproblemen.

Guatemala sluit seizoen met kleinere maten
Het seizoen is voorbij, de piek is geweest. Het land heeft een goede positie op de Amerikaanse markt, maar na afloop van het seizoen neemt de Mexicaanse aanvoer deze rol over. Volgens een Amerikaanse importeur vielen de maten dit seizoen iets kleiner uit dan gebruikelijk, maar dat herstelde zich nadat in de loop van het seizoen de regens arriveerden in Guatemala.

Filipijnen oogsten minder mango's
In de eerste helft van dit jaar viel de oogst 10% lager uit dan vorig jaar. Er werd 654.100 ton geoogst tegen 724.870 ton een jaar eerder. Oorzaak va de daling is regen in combinatie met insecten tijden de bloeiperiode.

Chinese markt kan grotere volumes aan
De belangrijkste teeltgebieden zijn te vinden in Sanya (provincie Hainan), Baisan (provincie Guangxi), provincie Yunnan en Panzhihou (provincie Sichuan). Het seizoen begon in april in Hainan. Naast de binnenlandse productie worden de mango's geïmporteerd uit Zuidoost-Azië en Ecuador en Peru. Het grote volume uit Aziatische landen concurreert met de binnenlandse productie. De productiekosten in Thailand, Maleisië, Indonesië, Filipijnen en Vietnam zijn beduidend lager dan in China. Het Peruaanse importseizoen loopt van december tot juni en volgt op het Australische exportseizoen. De Peruaanse mango's moeten echter een hittebehandeling ondergaan en de transporttijd is aanzienlijk langer. Tot slot zijn er initiatieven om de premium Chinese mango's, rassen als Guifei of Red Dragon, naar Europa te exporteren.

Israëlisch mangoseizoen goed op stoom
Het mangoseizoen loopt op volle toeren. Over een week of twee komt er een einde aan het seizoen van de vroege rassen. De latere rassen als Kent en Keitt zijn inmiddels al op de markt. Het seizoen duurt in totaal tot eind september. "We hebben een goede oogst," aldus een handelaar. "Juli en augustus zijn traditioneel maanden met weinig handel." Dat heeft vooral te maken met de vakantieperiode in Europa.

Handelaren VS maken tevreden tussenbalans op
In deze periode van het jaar is het grootste deel van de mango's op de Amerikaanse markt afkomstig uit de Noord-Mexicaanse regio Sinaloa. Daar loopt het mangoseizoen op haar einde, het zuiden sluit het seizoen deze week af, het noorden volgt tegen het einde van september. Op dit moment wordt er gemiddeld 2 miljoen dozen mango's per week de VS binnengebracht. Dat is een normaal volume voor de tijd van het jaar.

Tegen het einde van de maand arriveren de eerste Braziliaanse mango's. Daarvan ligt de piek in het midden van oktober. Daarnaast komt volgende maand de Keitt mango uit Californië aan de markt.

Een handelaar maakt tevreden een tussenbalans op. Het volume ligt dit jaar ongeveer 2% hoger dan vorig jaar. Dit jaar zijn de pieken en dalen in het seizoen vlakker, hoewel er wel meer ruimte was voor meer grote maten. Door droogte in Peru en Zuid-Mexico vielen de mango's daar kleiner uit. De vraag piekt traditioneel in juni of juli. In het najaar zakt de vraag weg.

Spaanse telers investeren in Osteen en seizoensvervroeging
Hoewel de aftrap van het seizoen tien dagen geleden genomen werd, vallen de volumes nog tegen. Het seizoen begon in Malaga met de eerste Tommy's. Later volgt de Osteen, die goed is voor 80% van de productie. Tegen het midden van oktober komen de Kent en Keitt aan de markt. Het aandeel Tommy Atkins blijft dalen, steeds meer telers vervangen deze variëteit voor de Osteen. De Osteen is productiever en geliefde in exportmarkten.

Volgens een handelaar is het seizoen 15 dagen eerder begonnen dan gebruikelijk. De opbrengst valt dit jaar lager uit, omdat het een 'off year' is. Nieuwe plantages komen echter in productie, wat de daling in volume ruimschoots compenseert. "We verwachten tussen de 10 en 15% meer productie in het algemeen in de sector," aldus een handelaar.

De Spaanse mango is duurder dan de verscheepte mango, maar concurreert meer met de gevlogen mango's. In dat segment zijn de Spaanse mango's goedkoper. Telers zoeken naar nieuwe rassen om het seizoen te verlengen. Momenteel telt het seizoen 2 tot 2,5 maand. Daarbij ligt de focus op een seizoensvervroeging, omdat de temperatuur in november eigenlijk te laag is. Volgens schattingen komt de productie in 3 tot 4 jaar uit op 60.000 ton.

Fransen verslingert aan de Kent
De Kent is het populairste ras op de Franse markt. Een importeur vertelt daarom alleen dit ras in te voeren. Hoewel er jaarrond geïmporteerd wordt is er in augustus minder volume beschikbaar. Een importeur vertelt deze week helemaal geen mango's te hebben ingevoerd. In juli werden veel mango's geïmporteerd uit Mexico voordat de aanvoer terugliep. Dat heeft te maken met het kleinere volume Kent dat beschikbaar is, de concurrentie met zomerfruit speelt hierin eigenlijk geen rol.
Vanaf september wordt de import weer opgeschroefd. Er wordt onder andere geïmporteerd uit Israël, Mexico, Santa Domingo, Senegal, Ivoorkust, Mali, Peru en Colombia. Van die landen is Peru de grootste leverancier. De Fransen hebben een gemiddeld seizoen, vorig jaar was er meer volume beschikbaar in de markt. Jaarlijks stijgt het beschikbare volume mango's, de populairste exoot. Ook de prijzen stijgen jaarlijks. In juli lagen de prijzen tussen de 4 en 4,50 euro per kilo, dat is op een vergelijkbaar niveau met vorig jaar.

Normale marktsituatie in Nederland
Op de mangomarkt heerst een positieve stemming, al liepen de prijzen de afgelopen weken wel fors uiteen. Met een prijsverschil van 3 euro tussen Senegal en Brazilië. De Senegalese mango's waren laag geprijsd, terwijl de prijzen voor Braziliaanse en Israëlische mango's daar ver bovenuit torenden. De prijzen zijn ondertussen weer stabiel. Brazilië levert Palmer, Israël de Kent en de Spaanse Osteen zullen binnenkort ook weer op de markt verschijnen. Braziliaans en Israëlisch product brengt tussen de 7 en 7,50 euro op. "Voor de markt is het altijd het beste als de prijs rond die koers schommelt." De situatie zal de komende weken weinig veranderen. Een handelaar reageert: "Momenteel komen we niets tekort, er is geen overvloed aan mango's. De vraag neemt toe. De komende weken blijven vrij stabiel, denk ik."

Vroege start in Darwin, Australië
De teelt in Darwin is dit jaar eerder gestart dan normaal. De hoge temperatuur in juli vervroegden het seizoen. Dat resulteerde in kleinere volumes Kensington Pride, de groene rassen zijn inmiddels al op de markt. In de komende maanden zal het volume verder stijgen met een piek in oktober. Ook voor Western Australia wordt een grotere oogst verwacht. De stemming daar is positief. In september zullen ook andere teeltregio's aan de markt komen.

De sector ziet kansen voor de export naar de VS en Zuid-Korea, hoewel die markten op dit moment nog klein zijn. Voor de langere termijn zijn ook China en het Midden-Oosten geïdentificeerd als "veelbelovende markten".