Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse kaki-productie neemt toe

Vooralsnog zijn er geen officiële cijfers bekend gemaakt met betrekking tot de Spaanse oogst van kaki's van 2017/2018. De eerste ramingen laten echter zien dat de trend van de afgelopen jaren wordt voortgezet. Dat betekent dat het productievolume iets hoger gaat zijn dan in het vorige seizoen en mogelijk neer gaat komen op 275.000 ton. Ook gaat er waarschijnlijk sprake zijn van een groter aantal aan grote maten.

"Het is nog te vroeg om exacte cijfers te geven. Er kan namelijk nog veel gebeuren, al weten we wel al dat we net als in de vorige seizoenen grotere volumes gaan oogsten dan vorig jaar," zegt Rafael Perucho van de Raad van Toezicht van PDO Kaki Ribera del Xúquer.



De voornaamste reden voor deze toename in volume is omdat nieuwe plantages in productie gaan. Eerdere hittegolven hebben ervoor gezorgd dat veel fruit van de bomen viel, waardoor gemiddelde opbrengst per plantage niet hoog is.

Er komt pas in het begin van oktober een stabiel volume op de markt. Ondanks dat zijn er al wel bedrijven bezig om met het einde van augustus kaki's te exporteren. Volgens Perucho is het fruit in deze maand echter nog niet geschikt om op de markt te worden gezet.

"Er zijn altijd wel handelaren die een hogere omzet zoeken door het fruit te vroeg te exporteren, omdat er dan immers nog geen aanbod op de markt is. Uiteindelijk lijdt de sector hieronder, omdat consumenten hierdoor een afkeer van kaki's ontwikkelen. Kaki's kunnen niet eerder dan eind september of begin oktober op de markt worden gezet," legt Perucho uit.

De belangrijkste kaki-soort is de Rojo Brillante, hoewel de sector werkt aan de ontwikkeling van nieuw plantmateriaal. Er zijn al plantages die nieuwe rassen telen, hoewel de commerciële productie hiervan nog erg klein is.

De strategie van de Raad van Toezicht is nog steeds een grote focus op Europese markten. Het fruit wordt gepromoot in landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje. Ook wordt er gekeken naar meer afgelegen markten, zoals Canada, Brazilië of de VS. 
Publicatiedatum: