Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Benny Dor, Schouw Informatisering

Één mango uit duizenden

Als je als consument een snelle digitale wandeling maakt door de webshops van Nederlandse retailers zoals AH, Plus en Jumbo, heb je vaak de keuze uit één tot drie verschillende mango's op de groenten- en fruitafdeling. Deze retailers worden beleverd door AGF bedrijven die de mango's importeren vanuit verschillende werelddelen. Dit betekent dat de AGF importeur te maken heeft met een grote verscheidenheid aan maten, landen van oorsprong en andere onderscheidende kenmerken. Hierdoor is het actieve artikelbestand mango's in de Dynamics NAV omgeving van de AGF importeur velen malen groter dan het gemiddelde aantal mango's dat je als consument terugvindt in de retail webshop. Met het volgen van de eisen van het GS1 programma DatakwaliTijd 2.0 zal het aantal bijbehorende GTIN nummers nog veel groter worden. Hoe zorg je er als AGF importeur dan voor dat je de retailers toch zo efficiënt mogelijk kunt beleveren, vraagt Benny Dor van Schouw Informatisering zich in deze blog af.

Binnen de AGF specifieke ERP oplossing (SI Foodware AGF) van Schouw Informatisering is hier een oplossing voor ontwikkeld, zodat de AGF importeur zijn artikelbestand kan matchen met het artikelbestand van de retailer en er daarnaast voor kan zorgen dat het digitale EDI verkeer tussen beide partijen gestroomlijnd kan plaatsvinden. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de retailer op een zo efficiënt mogelijke manier beleverd wordt. Maar hoe gaat dit in zijn werk?
 
Wat bestelt de retailer in zijn EDI order?
De retailer bestelt via EDI een Mango Ready To Eat (RTE) bij zijn leverancier, de AGF importeur. Geen Kent, geen Keitt, niet uit Peru of Chili, gewoon een Mango RTE. Wanneer de AGF importeur op dit niveau filtert in zijn Dynamics NAV artikelbestand houdt deze op basis van aanbod en seizoenen meerdere artikelen Mango's over. Door specifieke functionaliteit in SI Foodware AGF wordt met één druk op de knop vanuit de EDI-order de voorraadstand getoond van de voor deze retailer geschikte mango voorraad. De afdeling Verkoop van de AGF importeur kiest bijvoorbeeld voor de Kent, maat 8 uit Chili en het proces kan verder. Hier vindt vervolgens een vertaalslag plaats, waarin het bestelde artikel wordt omgezet naar het specifieke artikel uit het artikelbestand van de AGF importeur. In de rest van het interne proces kan er zo met het juiste artikelnummer gewerkt worden. Hierdoor kan er geen verwarring ontstaan en kan het proces zonder issues doorlopen. Het maakt hiermee dus niet meer uit hoe groot het aantal bijbehorende GTIN nummers is.
 
Wat ziet de retailer in het verdere EDI verkeer?
Vanuit Schouw Informatisering zien wij nog verschil onder de Nederlandse retailers voor wat betreft getoonde informatie in het EDI verkeer. Waar de ene retailer verzoekt om het GTIN nummer van het bestelde artikel in de digitale pakbon (DESADV) en factuur (INVOIC) op te nemen, wil de andere retailer gedetailleerdere informatie ontvangen. Door gebruik te maken van standaard EDIFACT velden (standaard om met elkaar te kunnen communiceren), kan in dit geval aangegeven worden dat er een Mango RTE, Kent, maat 8 uit Chili geleverd wordt ter vervanging van de Mango RTE. Met een eenvoudige instelling in SI Foodware AGF is de voorkeur van de retailer vast te leggen en wordt dit door het systeem correct afgehandeld.

Meer informatie over de AGF specifieke ERP oplossing SI Foodware AGF?
Op woensdag 13 september organiseert Schouw Informatisering een webinar.
Meer informatie hierover vindt u hier: www.schouw.org/nl/actueel/events/2017/webinar-si-foodware-agf/

Deze blog is geschreven door AGF consultant Benny Dor van Schouw Informatisering.
 
Publicatiedatum: