Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frankrijk is de belangrijkste aardappelleverancier van Spanje

Frans aardappelareaal 5,1% uitgebreid

In Frankrijk is er een stijging in het aardappelareaal van 5,1% en is nu 131.640 hectare groot. Ook vorig jaar was er een toename in oppervlakte van 5,3%. Dit meldden de Nationale Unie van Aardappelproducenten van Frankrijk (UNPT) en het Nationaal Comité van de Franse aardappel (CNIPT). De totale uitbreiding in 2017 betreft 6.390 hectare waarvan de meeste groei in 'Haust-de-France'. Dit is het derde dichtstbevolkte gebied van Frankrijk. Hier betrof de uitbreiding 4.710 nieuwe hectares. Deze regio vertegenwoordigt ongeveer 62% van de Franse productie van aardappelen die bestemd zijn voor verse consumptie en in loodsen zijn opgeslagen totdat ze verhandeld worden. 

Dit seizoen is er niet alleen in Frankrijk een uitbreiding van de aardappelteelt te zien maar ook in de belangrijkste producerende landen van Noord-Europa. Volgens de Vereniging van Noord-Europese aardappelproducenten (NEPG) is België de meest opmerkelijke met 5,4% meer dan in 2016 en in totaal 96.281 hectare, wat een groei van 21,5% vertegenwoordigt ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. In Duitsland is er een groei te zien van 4,5% met in totaal 171.000 hectare. In Nederland is een stijging van 4,1% met een totaal van 75.800 hectare en in het Verenigd Koninkrijk is de groei met 4% gestegen met een totaal van 103.200 hectare. 

In Spanje is de aardappel de meest geïmporteerde groente en Frankrijk is de belangrijkste leverancier. In 2016 importeerde Spanje Franse aardappelen ter waarde van € 146 miljoen uit een totaal van € 229,1 miljoen. Wat de Spaanse aardappelexport betreft, deze waren in 2016 € 123 miljoen, waarvan € 5,8 miljoen voor Frankrijk. Dit meldt het departement douane en speciale belastingen van de Spaanse belasting wat verwerkt is door FEPEX. 

Het ministerie van Landbouw en Visserij, Voedsel en Milieu van Spanje laat weten dat in 2016 de oppervlakte van de aardappelteelt 73.196 hectare was. Dit was 4,4% meer dan in 2015 volgens de meting die gedaan is in december 2016.

Publicatiedatum: