Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt limes

Na een periode met een lagere aanvoer van limes in Europa uit Mexico en Brazilië is de situatie weer teruggekeerd naar een normaal patroon. Die piekperiode ging gepaard met hoge prijzen, waardoor de laatste weken ook scherpe prijsdalingen te zien zijn geweest in het kielzog van de toenemende volumes. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk zijn de prijzen in een maand gehalveerd. Andere productielanden als Israël, Spanje, Colombia en Guatemala probeerden te profiteren van de hoge prijzen op de Europese markt. In Rusland is de prijs nog altijd hoog, wat de vraag tempert. De laatste jaren is er in China veel geïnvesteerd in de limesteelt, al is het een kort seizoen.

Volumes Mexico stijgen
In Michoacan lag de gemiddelde prijs voor telers in juli op 4,90 dollar per kilo. In andere provincies lag de prijs enkele dubbeltjes lager met de laagste prijs in Guerrero met 3,16 dollar per kilo. In vergelijking met de situatie begin dit jaar lag de prijs fors lager. Volgens SIPROLIMEX begon het jaar in Colima met een gemiddelde prijs van 8,50 dollar per kilo. Die prijs steeg tot het toppunt van 17,48 dollar per kilo in maart, waarna een snelle daling volgde.

In juli zijn volgens de cijfers 31.860 ton limes geoogst. Telers in Colima oogsten 14.700 ton of 46% van het totaal. Michoacan volgde met 11.400 ton (36%). Andere productieregio's zijn: Oaxaca 4.450 ton (14%) en Guerrero 1.310 ton (4%). Het totaal volume lag bijna 10% hoger dan in juni.

Naast de gebaande exportpaden werkt Mexico ook aan nieuwe markten. De Verenigde Arabische Emiraten is er daar één van, maar ook Moskou werd aan de lijst toegevoegd. "We verkopen de limes ook in Moskou, waar ze 7 dollar per kilo opbrengen," aldus een handelaar.



Peru: dure limes tot begin nieuwe seizoen
De oogst begint pas in oktober, dus tot die tijd zal de supermarktprijs hoog blijven. Tussen juni en juli steeg de prijs met 105,3%. In juni kostte de limes 3,04 Peruaanse soles (0,80 euro) per kilo. Een maand later sprong de prijs naar 6,24 soles (1,64 euro). De hogere prijzen zijn het gevolg van de traditioneel lagere productie in deze maanden en El Nino (Coastal Nino) dat de kustregio's trof. De regio Piura, de grootste productieregio voor limes, werd het hardst getroffen door de Coastal Nino. De regio is goed voor 57% van de productie. Andere grote productiegebieden zijn Lambayeque (19%) en Tumbes (5,8%). De resterende regio's hebben een kleiner aandeel met 13,7%.

Naar verwachting kan de prijs deze maand stijgen tot 9 of 10 soles (2,30 – 2,69 euro). Volgens de ramingen zal de aanvoer in september nog lager zijn dan deze maand. De volumes gaan pas stijgen als de nieuwe oogst in oktober aan de markt komt.

Brazilië: goede kwaliteit, maar lage prijs
De kwaliteit is beter dan normaal in deze periode van het jaar en omdat het seizoen op haar einde loopt, stijgen de prijzen. Op de Europese markt concurreren de Brazilianen met de Mexicaanse limes. De Mexicaanse limes profiteren van een 0% importheffing, wat een voordeel oplevert. Daardoor zijn de Braziliaanse volumes die naar deze markt gaan beperkt. Die situatie zal niet veranderen tot december. Brazilië heeft een goede marktpositie van december tot juli, waarna Mexico die positie overneemt tot november. Het was een goed seizoen lettend op de kwaliteit. De prijzen in Europa waren echter lager dan verwacht. Er was veel Mexicaans product beschikbaar, dat eerder aan de markt kwam dan normaal.

Israël: terug bij af na korte piekperiode
Na een korte piek in begin augustus is de export weer op haar retour. De exporteurs profiteerden van de lagere aanvoer vanuit Zuid-Amerika, waardoor er ruimte was op de Europese markt. Door slecht weer vielen de maten in Israël echter klein uit, wat ongunstig is voor de export. De prijzen zijn na die periode gestabiliseerd en de markt is weer zoals die altijd in de zomermaanden is. Dat betekent lagere prijzen en minder winst voor de exporteurs.

Vrijwel de volledige limesexport van Israël gaat naar Europa en het Verenigd Koninkrijk in het korte seizoen tussen juli en september. De Israëlische exporteurs verloren marktaandeel aan de grote limesproducenten. De Israëlische limes worden als inferieur bestempeld aan de Latijns-Amerikaanse en Spaanse limes. Belangrijkste reden daarvoor is de lichtere schilkleur die ontstaat door het warme en zonnige weer. Waar Israël in het verleden een goede positie had als er gaten vielen in de seizoenen van Mexico en Brazilië, is de concurrentie in die periodes toegenomen met Spanje, Colombia en Guatemala die een graantje mee willen pikken.

Rusland nauwelijks vraag naar dure limes
Het is hoogzomer in Rusland en dat betekent dat de binnenlandse productie de markt beheerst. Naast dat de zomer de vraag beïnvloedt, speelt ook de prijs een rol. De prijs voor limes is nog altijd hoog, zeker in vergelijking met citroenen. Waar de limes 1 dollar per stuk opleveren tellen Russen 0,10 tot 0,20 dollar neer voor de citroenen. Daardoor is de vraag naar citroenen beter. Hoewel de limes soms worden toegevoegd aan drankjes in de zomermaanden, dempt de relatief koele zomer deze vraag.

China: lage prijs voor binnenlandse teelt
Limes worden geteeld op het tropische eiland Hainan en in Anyue in de provincie Sichuan. Wat in China onder limes geschaard wordt, zijn enkele citroenrassen die vroeg in het seizoen, voordat ze geel kleuren, geoogst worden. Zowel de teelt als de handel blijft lokaal.

Anyue is een grote limesteeltregio. De oogst begint in augustus tot de citroenen eind september aan de markt komen. De productie van limoenen is klein in vergelijking met de citroenenoogst.

De lokale regering van Hainan heeft veel geïnvesteerd in de teelt van limes. De sector heeft een professionaliseringsslag gemaakt en de opbrengst is gestegen. Daarnaast schakelen steeds meer telers om naar de citroenen- en limesteelt. De oogst start eerder dan in Anyue. De prijzen in de zomermaanden liggen voor het tweede jaar op rij aanzienlijk lager dan in 2015. Naast de binnenlandse teelt is er import uit Australië en Peru. Ook Taiwanese limes zijn momenteel aan de markt.

Nederland: Goede markt voor limes na lange moeizame periode
Afgelopen weken was de markt voor limes goed. De prijzen lagen gemiddeld hoger dan normaal en de aanvoer was iets lager met tekorten als gevolg. Deze opleving was, na een lange periode met zeer lage prijzen en een moeizame markt, ook hard nodig voor zowel importeurs als voor de limes leveranciers. Bij tekorten komen er naast de limes uit de grootste exporterende landen Brazilië en Mexico ook wel limes uit Israël op de markt, zij hebben een kort seizoen van augustus t/m september. Momenteel de prijs is iets gezakt en ligt voor limes uit Brazilië tussen 6,50 en 7,50 euro en voor Mexicaanse limes rond 7,50 euro. Volgens importeurs heeft de zomervakantie (cocktails) nog niet al te veel gevolgen voor de limesimport. "In Nederland speelt het nog niet zo een grote rol als in de Zuid-Europese landen. De cocktailcultuur is hier nog opkomend. Mensen worden tijdens de zomervakantie wel geïnspireerd door lokale keukens en drinken natuurlijk vaker een cocktail, dus de verwachting is dat de verkoop van limes de komende jaren zal toenemen."

VK: prijs in enkele weken gehalveerd
Begin juli stond de prijs voor een doos limes op 10 pond. Een handelaar beschreef de situatie toen: "Pieken in de vraag helpen niemand." Omdat de retailprijzen nauwelijks veranderen, verliest er iemand in de keten geld. Een maand later zijn de prijzen gehalveerd en brengt een doos limes 5 pond op. De voorspelling van de handelaar dat de hoge prijzen niet houdbaar waren, kwam uit.

Er zijn meerdere redenen voor de daling in de prijs. De volumes uit Brazilië en Mexico, de twee belangrijkste leveranciers, zijn toegenomen. Daarnaast trok de hoge prijs aanvoer uit andere landen aan. Exporteurs uit onder andere Colombia en Guatemala, relatief kleine spelers, wilden profiteren van de hoge prijzen en verscheepten naar Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Ook de vraag zakte weg. "Als de prijzen te hoog worden, stoppen consumenten met kopen. Pubs en restaurants gebruiken minder limes of switchen naar citroenen," legt een handelaar uit. Tot slot speelt ook het weer een rol. In juli was het warm en sindsdien is de temperatuur gedaald.