Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU start openbare raadpleging eerlijkere voedselvoorziening

De Europese Commissie nodigt landbouwers, burgers en andere belanghebbende partijen uit om tot 17 november online hun standpunten over de werking van de voedselvoorzieningsketen uit te wisselen. De Europese Commissie wil zo input verzamelen om de noodzaak en hoogdringendheid te beoordelen van eventuele maatregelen op EU-niveau om oneerlijke handelspraktijken met betrekking tot landbouw- en voedingsproducten aan te pakken of te reguleren.

Er zijn aanwijzingen dat de toegevoegde waarde in de voedselvoorzieningsketen niet eerlijk wordt verdeeld over alle niveaus van de keten, met name door de zwakkere onderhandelingspositie van kleinere en dus kwetsbaardere operatoren, waaronder landbouwers en kleine bedrijven, ten opzichte van hun economisch sterkere en sterk geconcentreerde commerciële partners.

Markttransparantie
De Europese Commissie wil ook de markttransparantie in de hele keten beoordelen en nagaan waar ze kan worden verbeterd. Gezien de behoefte aan een zekere mate van concurrentie, zal de raadpleging helpen beoordelen of er behoefte is aan aanvullende EU-regelingen inzake markttransparantie.

Waardeverdelingsovereenkomsten
In de vragenlijst wordt ook gepeild naar de belangstelling voor samenwerking tussen producenten en het gebruik van waardeverdelingsovereenkomsten (het verdelen van winsten en verliezen ten gevolgen van evoluties van de relevante marktprijzen), die al worden gebruikt in sommige sectoren, zoals suiker.

Taskforce landbouwmarkten
De raadpleging bouwt voort op de werkzaamheden van de Taskforce landbouwmarkten, die landbouwcommissaris Hogan in januari 2016 heeft opgericht. De Taskforce landbouwmarkten heeft een aantal concrete manieren gesuggereerd om de positie van landbouwers in de voedselvoorzieningsketen te versterken. De raadpleging bouwt hierop voort en zal de Europese Commissie input voor eventuele toekomstige initiatieven verstrekken.

Met het oog op raadpleging en feedback is een aanvangseffectbeoordeling gepubliceerd, waarin een reeks mogelijke beleidsopties in detail zijn uiteengezet. Voor elk toekomstig initiatief ter verbetering van de voedselvoorzieningsketen zal ook een volledige effectbeoordeling worden uitgevoerd.

De openbare raadpleging over het initiatief ter verbetering van de voedselvoorzieningsketen – zal weldra beschikbaar komen in alle EU-talen.

bron: Europese Commissie
Publicatiedatum: